Resor

New York guide: del 2

20 Jun
SKRIVET AV Theres Enbuske

I del två av vår stora New York guide bjuder vi på hotelltips, shoppingtips och vad du bör göra under din semester i vår absoluta favoritstad. Missade du del 1? Då hittar du den HÄR.

HOTELL
Vi vet att hotellpriserna på Manhattan kan stiga till skyarna, och det är inte alltid standarden är som önskat! Därför har vi testat flera olika hotell, men kommit fram till en favorit som verkligen tycker lever upp till förväntningarna. Vill du ha något mer prisvärt rekommenderar vi dock att exempelvis hyra en lägenhet via Airbnb under din vistelse. 

Gansevoort Park Avenue (420 Park Ave S) 
På det här hotellet finns allt du kan önska dig – och ett perfekt läge mellan restauranger och shopping. Med en magisk lobby (som passar sig perfekt om man ska jobba under resan), en grym rooftop bar och en intilliggande pool med utsikt över Empire State Buildning föll det här hotellet oss helt i smaken. Adressen är Park Avenue & 28th street, vilket är perfekt om du både vill uppleva staden, restauranger och shopping. Det är ungefär 20 minuters promenad till Times Square, 10 minuter med taxi till Soho (där många restauranger ligger) och 15 minuter med taxi till Central Park/Upper East Side. Bor du här kan du alltså besöka in alla stadsdelar under ditt vistelse.

Vi rekommenderar dig att käka frukost utanför hotellet (se tips i del 1) då priset på deras egna frukostbuffé är onödigt högt och inte bjuder på samma känsla som de lokala restaurangerna. Det är dock ett tips som gäller alla hotell – vi tycker mycket bättre om lokala hak! Besöker du New York under sommaren bör du passa på att utnyttja poolen på taket efter en svettig shoppingdag, eller ta en drink i baren för att svalka dig. Övriga faciliteter är att hotellet har egna taxibilar (för riktiga lyxlirare), men vanliga yellow cabs är både lätta att få tag på och mer prisvärda.


SHOPPING
I New York finns all shopping du kan tänka dig, från kläder till teknikprylar. Det kan vara svårt för en förstagångsbesökare att navigera sig i havet av butiker – därför har vi listat tre shoppingställen du absolut bör ta en sväng förbi. 

Macy´s (151 W 34th St)
Är du ute efter klassiska designerplagg till bättre priser är Macy´s varuhuset du ska besöka! Här finns allt från Louis Vuitton till Adidas och kan beskrivas som en blanding mellan Åhlens och NK. Priserna är i regel original (detta är alltså ingen outlet) men de har nästan alltid olika typer av kampanjer som gör att man kan hitta riktiga fynd. Vi hittade bland annat snygga Levis jeans och sneakers för nästan halva priset! Men varning, varning! Varuhuset är gigantiskt stort så det krävs tid och tydlig navigering för att hitta det man vill. Vi rekommenderar dig därför att avsätta en förmiddag här, då du även kan passa på att besöka flagship butikerna för H&M och Victoria´s Secret som ligger runt hörnet. En perfekt plats för storshopparen helt enkelt!

Barneys (660 Madison Ave)
Om du tänkt spana (och kanske till och med köpa) lyxigare varumärken är Barneys det självklara valet. Här hittar du NK x 10 med alla lyxmärken du kan tänka dig – Fendi, Saint Laurent, Celine etc. Vi tycker bättre om detta ställe än butikerna på Madison Avenue där de har 10 anställda som fullkomligt kastar sig över dig när du kliver in. Här får du kolla i lugn och ro, men det finns gott om personal om du har några frågor. I dagsläget är det dessvärre bättre priser på de flesta designerväskorna i Sverige, men eftersom utbudet är större i New York är det ett perfekt tillfälle att prova ut en ny favorit.

Sephora
Något som verkligen är prisvärt i New York är smink och hudvårdsprodukter från amerikanska varumärken. Vår favorit är kedjan Sephora (som numera även finns i Stockholm) – där hittar du alla trendiga varumärken till mycket bättre priser. Passa på att köpa på dig av dina favoriter, eller testa nya produkter som inte finns hemma i Sverige. Några märken vi tycker extra mycket om är Living Proof, Laura Mercier och YSL. Butiken finns på nästan varenda shoppinggata, men du hittar den största på 7th Avenue & 42nd Street (Times Square).


GÖRA
Eftersom de flesta åker till New York över en weekend eller arbetsvecka finns det begränsat med tid för sevärdheter och aktiviteter. Vi har listat några saker som vi tycker man borde göra när man besöker staden som aldrig sover. 

Central Park
Oavsett vilken tid på året du befinner dig i New York är Central Park lika fint. På sommaren är det en grön oas mitt i storstadspulsen, på vintern ett snöfyllt paradis med skidskobana, och på hösten ett färgfest utan dess like. Alltid finns det något att se! Då parkens storlek skulle kräva flera dagars promenad är cykel ett bra sätt att ta sig runt. OBS OBS! Man får dock bara cykla på de större vägarna, så vissa delar bör man promenera genom för att hitta guldkornen. Överallt finns mysiga sittplatser och restauranger att slå sig ner på – men missa framförallt inte den stora sjön som ligger i den norra delen av parken.

Ground Zero
Det är nog ingen av oss som missade tragedin 9-11 och hur den påverkat hela USA. Trots att det gått mer än 10 år är den officiella minnesplatsen vid det så kallade Ground Zero lika känslosam att besöka. Här har man byggt två fantastiska pooler där tornen stod, och runt om finns alla namn på de avlidna ingraverade. Hittar du en vit ros vid något av namnen betyder det att personen fyller år idag. Utöver detta har man byggt en fantastisk skyskrapa (som vi upplever nästan lika hög som Empire State Buildning) samt ett museum som verkligen är värt ett besök.

Helikopter
Något vi testade på under vår senaste vistelse var att flyga helikopter runt Manhattan – en magisk upplevelse som vi rekommenderar alla att göra. Prislappen är rätt hög och tiden knapp, men är det någon stad man vill se uppifrån är det New York. Vi blev helt blown away av den vackra utsikten! Företaget vi åkte med hette Liberty Helicopters och startade längst ner på Manhattan vid Pier 6, för att sedan ta sig längs den västra sidan ända upp till toppen av Central Park. Se till att boka i god tid då det är fullbokat ganska långt i förväg!

Soho
Som vi nämnde i del 1 av guiden är ett av våra absoluta favoritområden på Manhattan det omtalade Soho. Även om du inte bor i dessa kvarter tycker vi att man bör ta tunnelbana eller taxi hit för att gå runt på de mysiga smågatorna. I området finns en hel drös av fantastiska restauranger, både för frukost, lunch, middag eller drinkar. Dessutom finns det ett flertal mindre butiker där man kan göra riktiga fynd. När du är här får du absolut inte missa att gå genom Little Italy och Chinatown – precis som att besöka Italien och Kina, men mitt i New York!

Michaela Forni