Resor

En regnig dag i Köpenhamn

6 Aug
SKRIVET AV Theres Enbuske

Vi på Daily Forni har under sommaren besökt ett flertal olika städer – och självklart ska vi bjuda på guider med våra guldkorn som man bara måste besöka. Först ut är Köpenhamn, som vi besökte en regnig dag i början på augusti. Trots dåligt väder hade vi en mysig vistelse med mängder av god mat – häng på!

Vi började dagen vid 11-tiden då vi anlände till Köpenhamns centralstation (som bara tog någon timme från Skåne, där vi befann oss). Därifrån tog vi direkt en promenad mot Köpenhamns största turistattraktion Ströget – en shoppinggata med allt från Zara till Gucci. Här ligger även Köpenhamns motsvarighet till NK: ILLUM. Där spanade vi in lyxiga klockor, härlig skönhetsvård och drömmiga väskor. Med ett betydligt mer generöst utbud än NK kan man hitta varumärken som vi svenskar annars bara kommer åt online.

Efter både shopping och fönstershopping begav vi oss mot Nyhavn, som enligt oss är Köpenhamns mysigaste område med färglada hus och trevliga restauranger. Här kan man ta sig något gott att dricka, spana på människor eller äta danskt smörrebröd (som faktiskt räknas som deras nationalrätt).

Och smörrebröd var precis vad vi var sugna på! Vi hade kollat upp en av stans bästa restauranger med smörrebröd och smet in där för att skydda oss mot regnet i några timmar. På menyn fanns alla sorter man kan tänka sig, så valet var inte helt lätt. Maten och servicen får utan tvekan tio av tio poäng. Den enda nackdelen vi kan tänka oss är priset, som är rätt saftigt för en lunch.

När vi hade smält maten begav vi oss ut för att promenera längs fina gator och spana in lyxiga hus. I vissa av kvarteren fick vi nästan New York-känsla, som i det på bilden ovan.

För att samla kraft stannade vi till på ett av de mest populära (och mest instagramvänliga) fiken i stan – Atelier September. Här är det en mysig och genuin inredning som påminner om många frukostställen i New York. På menyn finns deras berömda avokadomackor (som vi dessvärre var för mätta för att testa denna gång) och olika sorters te. I anslutning till kafét finns även en liten inredningsbutik – konceptet är väldigt likt Snickarbacken 7 i Stockholm. Dagen till ära var det full rulle i lokalen eftersom ett stort danskt modemärke skulle hålla ett event där dagen efter.

Dagen gick, som ni säkert märkt, i matens tecken och vi avslutade med en hejdundrandes middag. Ungefär en kvarts promenad från centralen hittade vi en sushirestaurang av bästa sort. Med en lokal på 12:e våningen och en meny med över 20 sidor sushi kan vi inte annat än hylla Sticks n sushi. Maten var en av de bästa vi ätit och personalen var mycket hjälpsam. Dock var stämningen i lokalen ganska stökig och kändes inte lika lyxig som andra asiatiska restauranger vi testat (jämfört med till exempel TAK i Stockholm). Men allt som allt är den helt klart värt ett besök!

Tack Köpenhamn för en mysig dag fylld med god mat och nya upptäckter. Vi rullade hem med tåget strax efter nio på kvällen och somnade gott efter att ha promenerat över två mil under dagen. Hoppas vi ses snart igen!

Michaela Forni