Mode

Största street style trenderna från modeveckan

1 Sep
SKRIVET AV Therese Hellström

Bild: Vouge Russia // @le21eme

Street style och dess innehåll har på senare tid blivit en stor del av modeveckorna. Fotografer flockas runt entréerna före och efter visningarna för att fånga de mest inspirerande och annorlunda outfits vilket sedan publiceras på sidor som Vogue Runway, The Style Stalker, Style du Monde, The Locals och The Urbanspotter.

Förrutom charmen av fina bilder med bra skärpa, så fångar fotograferna dig gärna i en stund där du inte är medveten att du fotograferas och på så sätt får de till den där bilden som du själv inte lyckas med. Detta gör att Instagram personligheter använder de fotograferade bilderna och gärna ger kred. till fotografen, som i sin tur bygger sig ett eget namn på marknaden med sina unika bilder. De senaste säsongerna har framgångsrika street style bilder fotats av personer som burit mycket färg i kombination av olika mönster samt material, detta med ledord att bära kläder man till vardags inte hade burit på samma sätt.

Nordiska bloggare att höja inom street style som jag tycker är värda att i första hand nämna i skrivande sekund är norska Darja Barannik (@darjabarannik) och danska stylisten Emilisindlev (@emilisindlev) som båda alltid levererar vad de ska när det kommer till modeveckorna och street style. Med liknande koncept fast på dess egna individuella sätt kan de båda utnämnas som definitionen av dagens street style mode under modeveckorna. Att de sedan matchar varandra helt utmärkt är en annan sak. Kolla upp deras Instagram konton, så kan du få en och annan inspiration från bland annat Stockholm Fashion Week.

Stockholm Fashion Week har hittils erbjudit en blandning av street style med allt från enklare och mer minimalistiska outfits, till de färgglada mönster bomberna. Själv har jag lagt till extra märke till hur det har flockats av pälsaccessoarer, höga midjor, randiga plagg och starka färger. Personligen är jag mycket för färg och speciellt under denna typ av dagar då man i princip kan kombinera hej vilt i garderoben och sätta ihop det ena klädseln konstigare än den andra. Samtidigt är det kanske det som är charmen med det hela, att man inte gör det varje dag – Utan bara vid utvalda dagar.

Street fashion och street style anses vara ett mode med trender som uppkommit från folk på gatan, istället för modemärken. Generellt sätt kopplar man denna typ av mode till den yngre kulturen och till större städer där mångfalden är stor så som London eller New York. Liknelser från tidigare årtionden är Teddy Boys från tidiga 1950-talet, Punk Fashion som influerade 1970-talets Vivianne Westwood och Skinheads under 1980-talet. Idag anses street fashion och street style vara en stor del av modeveckorna och ett sätt att plocka upp trender samt inspiration från. 

Michaela Forni