Mode

Stockholm Fashion Week – Från vårt perspektiv

25 Jan
SKRIVET AV Therese Hellström

Stockholm Fashion Week är över efter intensiva dagar med mode, kindpussande och en stor dos inspiration. En dag senare har jag nu smällt mina intryck. Sammanställer i denna artikel ett urval av det svenska modet inför hösten 2018 utifrån mitt perspektiv. 

Whyred levererade som vanligt en mycket bred kollektion med lite av allt, helt i min smak. Paisleymönster och volanger gav kollektionen en mer feminin känsla än vad varumärke tidigare har format. Jag är fortfarande ett stort fan av kombinationen röd och rosa, därför fick jag upp ögonen lite extra för en specifik outfit.

STAND visade i vanlig ordning en färgsprakande kollektion med fokus på ytterplagg i läder, lack och fuskpäls. Säsongerna följer en röd tråd som gör att man tydligt känner igen varumärket på dess design. Jag är personligen ett stort fan av STAND och tycker att deras kollektioner ligger helt rätt i tiden. Min favorit från autumn winter 2018? Utan tvekan den neonrosa faux fur pälsen – den gör verkligen sitt.

House of Dagmars kollektion kändes helt rätt i tiden – färg, lack, mönster och oversize. Jag anser att man genom denna visning visade en bredd i sin design och kreativitet som inte tidigare har varit lika tydlig. Förutom att kapporna fångade min uppmärksamhet så kände jag även lite extra för den gula klänningen som stylades på ett höstligt sätt.

Naim Josefi är som alltid duktig på hantverk och unika kreationer, till skillnad från andra säsonger kändes denna kollektion aning mer kommersiell. Något jag tror verkligen behövs för att lyckas i den konkurrenskraftiga modemarknaden i Sverige. Kollektionen kändes mystisk och dramatisk, men ändå livlig med en gnutta färg som piggade upp. Min favorit var utan tvekan den långa multifärgade fake-pälsen – den känns så rätt just nu.

När Stylein inledde med en mörk start tänkte jag på hur fina några av plaggen hade varit i färgglatt, vilket jag senare fick uppleva. De blå och röda inslagen som genomsyrade Autumn Winter 2018 kollektionen fick mig att le. Kläderna kändes genomarbetade och moderna, men utan att tappa det DNA som man står för (exempelvis den kimonoliknande kavajen och klänningen med endast en ballongärm ser jag som Stylein-klassiker).

Reschia det Stockholmsbaserade skovarumärket med rötter i Argentina visade en modern kollektion för hösten 2018. Nästan så modern, likt designern själv uttryckte, att den svenska marknaden inte riktigt hänger med. Skorna har en signatur platform som ger en rockigare känsla men på ett fashionabelt sätt. Nytt för denna kommande säsong är ”cowboy boot”-modellen i glansigt material och spetsigare platform, absolut trendigt just nu.

Jag är personligen fortfarande väldigt inne på färg och utstickande plagg som talar för sig. En grå dag som idag hade jag gärna burit den blåa kappan från Stylein. Fördelen förutom den klockrena designen är att man inte behöver tänka på vad man ska ha under – kappan i sin enkelhet gör att du är snyggast vart du än går. Vilken är din favorit? Gör ditt urval här www.fashionweek.se

Michaela Forni