Mode

Stockholm Fashion Week: Första intrycket

23 Jan
SKRIVET AV Therese Hellström
Stockholm Fashion Week

Bild: Stockholm Fashion Week

I söndags gick Stockholm Fashion Week av stapeln där Autumn Winter 2018 presenteras genom visningar och installationer. Utmärkande för i år är det kalla vädret – jag anser det vara mindre kreativa outfits, fler inbjudna som inte dyker upp vid visningarna och färre street style fotografer på plats. Däremot har det till min glädje visats mycket fina kollektioner som skapar hopp om ett kreativt mode inför hösten 2018.  Daily Forni har samlat ett första urval nedan!

Beckmans College of Design representerade i år Robert Jonsson, Antonia Larsson Pihl, Julia Correira De Verdier, Joonas Karhumaa, Anastasia Jansäter, Matilda Ivarsson, Marie Isacsson, Felicia Halén Fredell, Dat Danh, Amanda Borgfors Mészaàros och Sissel Kärneskog. Denna visning är en av mina favoriter, inte bara för att nya designers får chansen att visa vad de går för utan även för att man får se kreativiteten flöda. En av mina favoriter var definitivt Felicia Halén Fredells kollektion där jag hittade min dröm oversize-kappa för hösten, samt Anastasia Jansäters längre kavaj i utskickande rödfärg, härligt material och unika fall: ett ytterligare ha-begär.

stockholm fashion week

Bild: Stockholm Fashion Week

Busnel presenterade en AW18 kollektion i mörkare klang, men utan att tappa sitt klassiska DNA i form av kombinationen med ljusa toner och guldknappar. Att man valt att satsa på oversize på allt från kappor till tröjor och byxor föll mig verkligen i smaken. Min favorit outfit var utan tvekan en av de helvita, gärna den som bröts av med den beigea hatten och en markerande statement-brosch.

stockholm fashion week

Bild: Stockholm Fashion Week

Filippa K satsade som vanligt på minimalistisk design fast med en twist, för att inte lämna det allt för enkelt. Naket i form av detaljer så som öppen rygg eller smala axelband gav kollektionen en sensuell känsla. Trots adderandet av det maskulina i allt från kappor till kavajer och byxor så behöll man sin feminina look för den eleganta kvinnan.

Gemensamt för Busnel och Filippa K var definitivt det glansiga sidenmaterialet – det sågs på allt från blusar till klänningar och kjolar. Även de längre och vida byxorna skapade en trendkänsla inför hösten, gärna så att de släpar i marken om Busnel får välja. Utifrån dessa två visningar tror jag att de längre byxorna kommer att dominera nästa höst tillsammans med oversize kappor och sidenmaterial, gärna från topp till tå i helvitt.

Stockholm Fashion Week äger rum mellan 21-23 januari 2018 med huvudarena på Grand Hotel. Under dagarna presenteras Autumn Winter 2018 kollektioner för modefolket. Bilderna i denna artikel är ett urval – vid intresse av de kompletta kollektionerna nås bilder via www.fashionweek.se

Michaela Forni