Livsstil

Sommarens boktips

19 Jul
SKRIVET AV Theres Enbuske

I en hektisk vardag kan det vara svårt att få ro till att läsa. Men är det någon gång man ska passa på att koppla bort och drömma sig bort i en härlig bok är det under semestern. Varje sommar kommer det massor av härliga boknyheter – och vi har läst några! (ja, helt ärligt har jag plöjt mig igenom sex böcker på mindre än två veckor). Här är några av mina favoriter i blandade genrer som passar perfekt på stranden, landet eller hemma i soffan när du vill ta klivet in i en annan värld.

Störst av allt – Malin Persson Giolito
Den första boken jag tog mig an var den omtalade Störst av allt som jag blivit rekommenderad och sett på varenda topplista senaste veckorna. Och nu förstår jag varför. Utan att överdriva är detta helt klart den bästa boken jag någonsin läst, och då ska det tilläggas att jag inte brukar vara så förtjust i deckare. Storyn bygger på ett massmord i en gymnasieskola i Djursholm, där man får följa den huvudmisstänkta genom rättegångarna – sällan har jag varit mer sugen på att bläddra till slutet av boken. Boken delas upp i olika kategorier där man får tillbakablickar, personliga historier och konkreta förhandlingar i domstolen. Det bästa av alla världar. Vill du uppleva spänning och bli fullständigt uppslukad av en berättelse är det här boken du ska införskaffa i sommar.

Glöm mig – Alex Schulman
Om störst av allt ger en ont i magen av spänning ger denna ont i magen av hemskheter. Glöm mig är kanske inte semesterns härligaste bok, men ack så läsvärd. Alex Schulman är oerhört ärligt och bjuder på de mest personliga historierna från sin barndom, med mörka år under sin mammas alkolism. Personligt och avskalat. Jag har sällan läst en bok som berör mig så mycket med både lycka och sorg. Fint är det enda jag kan säga.

Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden – Jenny Colgan
Men en berättelse som skiljer sig enormt från mitt egna liv gav den här boken mig en riktig tankeställare kring vad som är viktigt i livet. Boken utspelar sig på en engelsk ö där huvudpersonen, Polly, bor tillsammans med sin pojkvän och fågel i en fyr. Där arbetar hon i ett bageri och de lever på små resurser, men prioriterar ändå att bo i den vackra och harmoniska omgivningen, trots att vardagen är allt annat än glamoröst. Boken bjuder på viktiga vägval, storslagen kärlek och vikten av att våga satsa på det som ligger en varmt om hjärtat.

Sthlm queens – Denise Rudberg
Vill du ha feel good och en lättläst bok att avverka i solens starka strålar ska du definitivt ge dig på Sthlm queens-serien. Förra sommaren släppte Denise Rudberg den första delen om Disa, och del två som kom denna sommar handlar om Simone. Sista medlemmen i deras Stockholmsgäng är Mercedez (som vi självklart förväntar oss en bok om till nästa sommar). Stökiga tjejer i sina bästa år som delar med sig av galna pojkvänner, slitsamma jobb och urspårade fester – denna bok ger definitivt igenkänning och får en att utan tvekan vilja bli en del av Sthlm queens-gänget.

 

Vi önskar dig en underbar semester och hoppas du får njuta av härliga stunder med läsning, vila och återhämtning.

Michaela Forni