Livsstil

Hösttips: så överlever du mörkret och kylan

10 Okt
SKRIVET AV Theres Enbuske

hösttips

Regnet smattrar utanför fönstret och hösten har aldrig varit så definitiv. Det är mörkt när vi går upp och mörk när vi kommer hem. Kylan biter oss i kinderna och livet kan kännas allt annat än roligt. Vi har samlat våra bästa hösttips för att överleva dessa månader. Bokmärk denna och plocka fram de dagar du känner dig som mest nere, vi lovar att dessa tips gör skillnad!

Ta vara på dagsljuset.
Att gå till och från jobbet eller skolan när det är mörkt gör ingen på bra humör. Försök utnyttja dagsljuset så gott det går för att bli lite piggare och gladare. Gå en promenad på lunchrasten, sitt på ett café med fönsterplatser och plugga eller ta eftermiddagskaffen på en uteserveringar. Små stunder varje dag gör skillnad!

Gör saker!
Det är väldigt lätt att hamna i det ständiga ekorrhjulet och gå hem varje dag efter jobbet,  äta middag och plöja några avsnitt av favoritserien. Och visst, det är supermysig. Men för att livet inte bara ska rulla på måste vi ta tag i oss själva och hitta på saker trots att det är mörkt och trist. Det känns nästan alltid bättre efteråt! Gå med en tjejkompis på ett nytt träningspass, boka en middag på restaurang en tisdag, unna dig en massage eller överraska din partner med någon mysig aktivitet. Det viktiga är inte vad man gör utan att man gör något.

Planera en resa.
Att ha något roligt att se fram emot brukar göra det lättare att kämpa lite extra i tuffa tider. Och eftersom hösten inte innehåller några härliga ledigheter (vem planerade kalendern så dåligt?) är det viktigt att själva boka in pauser och belöningar. Vi är övertygade om att ingen mår bra av att kötta på i fyra mörka månader utan break. Har du inte möjlighet att åka till solen kan en helg på landet eller en spadag vara nog för att fylla på med ny energi. Vill du ta dig utomlands har vi ett helt gäng med tips här!

Lägg tid och energi på ditt hem.
Under hösten (och vintern) spenderar vi betydligt mer tid hemma. Se till att piffa till ditt hem så att du verkligen trivs. Införskaffa mysiga textilier som filtar och kuddar, ladda upp med doftljus och köp några fina hortensior att pigga upp soffbordet med. Målet är att hemmet ska bli så mysigt att du längtar efter att få hänga där! Här är några av våra favoritsaker för säsongen:

Piffa, piffa, piffa.
Ja vi vet, när regnet öser ner vill vi helst gömma oss i kashmirtröjor, mössor och gummistövlar. Men vi vet ju alla att ingen mår bra av det? Försök piffa till dig åtminstone en vardag varje vecka och vi kan lova dig att du kommer bli på bättre humör. Sätt på dig den där fina blusen, locka håret eller sminka dig med ett färgstarkt läppstift. På så sätt lurar man kroppen och blir genast på bättre humör. Självklart ska detta göras i lagom dos, det viktigaste är att du känner dig bekväm.

Var snäll mot dig själv.
Det är inte läge att gå upp klockan fem varje morgon, träna innan frukost och sedan äta kyckling med broccoli till både lunch och middag. De yttre omständigheterna är påfrestande nog under den här tiden på året. Visst är det viktigt att träna och äta bra för att hålla sig frisk och pigg, men det är minst lika viktigt att unna sig en chokladbit den där tisdagen när du jobbat hårt och är helt slut. Gör det som du njuter av, oavsett om det är en löptur i regnet, en ny tröja eller en kopp te i soffan.

Michaela Forni