Livsstil

6 steg till en bättre privatekonomi

16 Aug
SKRIVET AV Theres Enbuske

Ekonomi är kanske inte det hetaste ämnet på tjejmiddagen, men ack så viktigt. För har du koll på ekonomin får du möjlighet att göra det du vill och uppfylla dina drömmar. Vi ser varje krona som en möjlighet att göra något vi längtat efter! Till hösten kanske du har nya mål att stävar mot – och vi vill såklart hjälpa dig på vägen dit. Här är våra bästa ekonomi-tips:

Spara direkt när lönen kommer in
Sätter du inte in pengar på ett sparkonto direkt vid lön kan vi nästan garantera att kontot ändå kommer vara tomt vid slutet av månaden – och det kommer alltså inte finnas något kvar till sparande. Bestäm en summa du ska sätta undan varje månad, anpassat till din budget, och håll dig till det. Rutiner är a och o. Man brukar säga att 10 % av ens inkomst är en vettig summa att lägga undan om man har möjlighet.

Spontanspara!
Tycker du det känna jobbigt att lägga undan stora summor kan ett alternativ vara att börja spontanspara. Har du tänkt ta en kaffe men skippar den – sätt in 30 kr på sparkontot istället. Fick du 20 % rabatt på en tröja – sätt in summan av rabatten på sparkontot. På så sätt blir det små summor som du knappt märker av, men som i slutet av månaden brukar bli en hyfsad summa.

Investera dina pengar
För att pengarna ska växa snabbare bör du placera dom i fonder eller aktier istället för att låta dem ligga på ett sparkonto. Och nej, det är inte alls så svårt som du tror. Be en släkting eller vän som har bra koll att välja ut några fonder som du bör satsa på och dela sedan upp sparandet i dessa varje månad. Det lättaste är om du sätter en automatisk överföring! Men OBS, detta gäller endast om du sparar långsiktigt. På kort sikt kan räntan gå ner, men planerar du för några år framöver kommer du tjäna pengar på att investera. Härligt va!?

Sätt upp delmål
Sparande tar tid – du kommer tyvärr inte bli miljonär över en natt även om du sköter ekonomin och investerar pengarna (precis som att du inte blir elitidrottare efter ett träningspass). Se därför till att sätta upp delmål så det känns som att du tar dig framåt i ditt sparande. Triggas du inte av att se pengarna på kontot växa kan du ge dig själv belöningar efter dina delmål. Det kan exempelvis vara att när du sparat ihop 50,000 kr får du använda 5000 kr och åka på en härlig weekendresa.

Döp ditt sparade
Att vara tydligt med vad du sparar till kan hjälpa dig att bli mer motiverad när det börjar kännas tråkigt. Döp dina konton till ”jorden runt resa” eller ”drömvillan” så blir du hela tiden påmind om vad du strävar mot. Sparande-resan kanske inte är så rolig för alla, men målet är det definitivt inget fel på!

Jämför bara med mig själv
Tävla aldrig med någon annan när det kommer till sparande – vi har alla olika levnadsförhållanden som påverkar ekonomin. Kanske studerar du, har precis skaffat barn eller testar på en ny bransch? Oavsett ger många bäckar små stor avkastning till slut, men pengarna får aldrig bli ett stressmoment. Sparande ska vara kul och ge dig en trygg tillvaro!

Michaela Forni