vad jobbar ni med?

Startsidan Diskussion Karriär vad jobbar ni med?

Detta ämne innehåller 38 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Malaika 1 vecka, 3 dagar sedan.

 • Författare
  Inlägg
 • #1283 Svar

  Nadia

  Hej tjejer! Jag är en 22 årig tjej som inte har någon aning om vad hon vill göra i livet. Alltså verkligen ingen aning alls. Kan ni berätta lite om vad ni har pluggat (OM ni har pluggat), vad det är ni sysslar med etc? Så att jag kan få lite idéer. Help a sister out!

  PS.
  Tips och råd är alltid uppskattat!

 • #1311 Svar

  Jossan

  Jag har en master of science i hållbara energisystem och jobbar som som konsult inom byggbranschen där jag projekterar ventilation och arbetar med energifrågor i alla typer av fastigheter. Varför jag valde att plugga det jag gjorde har jag ingen aning om. Om jag hade valt om idag hade jag valt något helt annat. Men trivs jättebra med mitt jobb och yrkesbana ändå 🙂

  • #5360 Svar

   Yaniza

   Jag har utbildat mig inom design, först mönsterkonstruktion och sen kandidat i design och sen master of science i business och marknadsföring. Jobbade heltid och pluggade samtidigt. Fick flera stipendium som täckte mkt av det ekonomiska. Avslutade min studieperiod utomlands, med msc och traineeperiod. Har jobbat som säljare och ansvarig för klädmärke, samt kört lite frilans på sidan av inom film. Inget har varit spikrakt, så mitt tips är att hoppa på grejer och våga testa dig fram! T ex ta en kurs på universitetet i ett ämne du tycker verkar intressant,.. man får ändra sig och sökandet är en del av livet! Lycka till:)!!

 • #1312 Svar

  Amalia

  Pluggar ekonomi, tar examen i företags men också nationalekononi. Förstnämnda för bra jobb sistnämnda för att det är så jäkla roligt. Fortsätter med magister i nationalekonomi.

  Just nu jobbar jag på en av storbankerna. Men vanliga jobb är finansiell controller, business controller, risk analytiker, aktiemäklare etc. Follow your heart and gut, passion slår väldigt mycket!

  Mitt tips är faktiskt att du klickar hem en del kataloger från universiteten ser om det lockar till något speciellt? Och det absolut bästa, prova dig fram! Jag trodde jag ville jobba på sjukhus men det är det sista jag vill lärde jag mig :). Ta extrajobb, förstå organisationen och kika på hur det ser ut, vad i dina jobb har du inte tyckt om/vad älskar du med de? Prova extra jobb och tänk på det, t ex där tyckte jag om bredden men inte service biten, nästa jobb kanske du kommer på okej inte kundmöten men gärna jobba med kollegor, alltså i projekt, ta fram lösningar etc.

  Svaret behöver inte komma direkt, jobba istället fram det. Så plockar du det bästa av alla världar, bit för bit. Du behöver inte bli en titel, viktigast är att brinna för det man gör. Lycka till stooor kram!

 • #1320 Svar

  Emilia

  Jag har mitt egna företag kring min tatueringsverksamhet och blogg, jag har inte mer än en estetutbildning på gymnasiet och startade företaget strax innan studenten. Jag fyllde nyss 23 och är en av få i min umgängeskrets som vet vad jag vill göra åtminstone en tid framöver. Att veta vad man vill jobba med i 45 år känns totalt omöjligt för de flesta så jag skulle inte stressat.
  Plugga något du är intresserad av tills du kommer på något annat? Vad tycker du om? Något kreativt? Människor, barn, mänskliga rättigheter? Teknik?

 • #1331 Svar

  Elina

  Jag är högstadielärare.

  Många rynkar näsan när jag berättar vad jag arbetar med, men jag stortrivs (!) och det är det viktigaste med ett yrke, att man själv ska trivas och njuta. Jag är lärare i praktisk-estetiska ämnen och pysslar alltså med ungdomar och har det mysigt en stor del av min tid på jobbet. Jag märker att flera av mina bekanta tycker att läraryrket är oansenligt och okvalificerat, men jag har pluggat i fem år och tjänar mer än vad mina kompisar med lite ”finare” yrken gör trots att jag går till jobbet i jeans och de i kavaj…

  Jag tycker du ska fundera över vad du vill ha för slags yrke. Vill du bära en ”uniform” på jobbet, som sjuksköterskor, kockar, busschaufförer, byggnadsarbetare etc. gör, eller vill du vara mer fri och kunna uttrycka din egen personlighet på jobbet?

  Det syns som sagt inte på utsidan vad en person tjänar, men det är någonting att ta i beaktande när du väljer yrke. Vad vill du ha för slags liv? Tusenlappar gör mycket när man ska amortera bostadslån etc (tyvärr! Det är den krassa verkligheten!). Tänk också igenom hur mycket du vill arbeta och när. Måndag-fredag 8-16, eller helger? Natt? Kanske vill du arbeta inom vården, men inte på sk. obekväm arbetstid? Välj inte sjuksköterska då, utan tänk tandhygienist. Hoppas du förstår vad jag menar 🙂

  Sen är det också viktigt att ta reda på vad ett jobb egentligen innebär. Jag tror att folk gör mycket mer på jobbet än ”vad som syns”. Om jag utgår från mig själv som lärare så arbetar jag 45 timmar per vecka, vilket i sin tur innebär att jag får vara ledig ca 15 veckor/år.
  20 timmar/vecka undervisar jag, 10 timmar planerar jag undervisning på och de resterande 15 timmarna ägnas åt olika möten med föräldrar, kollegor, socialsekreterare, psykologer, kuratorer, utredare, poliser etc. Det ligger så mycket bakom läraryrket som jag inte tror alla är medvetna om. Försök ta reda på vad folk faktiskt gör på sina jobb. Många börjar på utbildningar utan att riktigt veta och blir chockade sen när de kommer ut i yrkeslivet och tänker tex. ”oj shit ska jag arbeta med riktiga, levande skrikande barn?!” (eller vad det nu är för jobb de pluggat till).

  Se tycker jag att du ska fundera över om du vill studera till någonting där du vet exakt vad du blir, eller om du vill läsa kurser istället.

  Och kom ihåg! Ditt yrkesval är inte permanent, man kan ALLTID byta yrkesbana! Jag funderar på att arbeta som lärare i 10-15 år och sen göra någonting annat, få ut mer av livet. Min dröm är att ha en liten blomsterbutik i art nouveau-stil.

  LYCKA TILL!!

  • #5076 Svar

   Sara

   Wow vad glad jag blir när jag läser Elinas svar i denna tråd! Så härligt att få en annan bild av läraryrket än den som visas upp i media..

   Själv läser jag företags-/nationalekonomi. Trivs helt okej men jag är en sån person som alltid ändrar mig vad jag vill göra så det var viktigt för mig att välja en bred utbildning. Tog ett års uppehåll efter studenten, testade därefter på Industriell Ekonomi (civilingenjör) men bestämde mig efter ett år att byta till en ”ren” ekonomiutbildning.

   Lycka till!

 • #1342 Svar

  LM

  Just nu jobbar jag som anmälningsmottagare hos polisen. Jag har en examen i kriminologi. Innan det har jag läst projektledning, språk och historia. En halv termin läste jag till mäklare. Till slut valde jag att fullfölja en utbildning som jag tyckte var intressant. Jag hade (och har) verkligen ingen aning om vad jag vill arbeta med egentligen. I gymnasiet gick jag ut med toppbetyg men nu känns det som jag halkat efter då jag inte har ett toppjobb. (Fyller 30 i år) En stor anledning till att jag inte känner mig nöjd är nog då jag inte brinner för det jag gör dagligen just nu. Jag har ett stort intresse för skönhet, hudvård, smink och kläder. Förstår om det kan låta rörigt med allt detta. Precis så känns det i mitt huvud. Jag önskar att jag hade vetat exakt vad jag ville göra med min karriär den dagen jag slutade gymnasiet. Men så var det inte och jag vet inte om det någonsin blir så. Det jag har lärt mig under de år jag jobbat är att fina kollegor är oerhört viktigt och att verkligen försöka strunta i att jämföra sig med andra.

  • #4759 Svar

   DA

   Jag studerar kriminologi på Lunds universitet och finner det såså intressant! Drömmen är att jobba som civilutredare 🙂 Vad får du göra i ditt jobb? Har du möjlighet att utvecklas osv? Är nämligen lite orolig för framtiden

 • #1385 Svar

  Sara

  Hej! Vad spännande att välja vilken riktning man ska gå gällande karriär..så klart JÄTTEsvårt. Jag trodde jag skulle jobba med människor, antingen på sjukhus eller sjukgymnast. Något inom vården! Men jag är utbildad högskoleingör inom byggteknik med inriktning mot byggnadsutformning och arkitektur. Även på högskolan trodde jag att jag skulle jobba mer med utformning tillsammans med arkitekter men där hade jag fel och jobbar istället som konstruktör till massa roliga projekt! Stressigt emellanåt, som det är i konsultbranschen, men även skoj om man är logiskt lagd av sig och gillar problemlösning! 🙂 Svårt att tänka sig att jobba med något tills man går i pension så bästa tipset är väl att köra på det man känner nu och sen kan man alltid byta!

 • #1409 Svar

  Linnea

  Hej!
  Jag läser folkhälsovetenskap på Högskolan. Mitt tips är att läsa ett par enstaka kurser inom något du tycker verka vara intressant för att få ett försmak inom ämnet. Det finns kurser på distans, halvfart eller på 75 % om du ni arbetar samtidigt. Sedan är du bara 22 år så du har verkligen ingen brådska att börja plugga. Kan bara vara en fördel att vänta och läsa något som du verkligen är intresserad av om säg 3 år! 🙂

 • #1442 Svar

  Emma

  Hej där!
  Det är sjuktsvårt att veta vad man vill jobba med! Jag har aldrig riktigt haft någon barndröm om att bli något speciellt, som min bror tex som ville bli polis sedan han var 10 år och nu jobbar inom säpo!
  Jag har alltid älskat att resa och bott mycket utomlands, så det blev att jag läste Turism på linnéuniversietet i Kalmar under 3 år – då var jag 20.
  Efter studier reste jag och det slutade med att jag flyttade till mexiko, när jag under min resa besökte Puerto Escondido fastnade jag – jag blev kär i en destination.

  Under tiden där växte min passion för surf och som den beachtjej jag är tyckte jag inte att det fanns någon schysst bikini som satt på plats när man surfade eller var aktiv på stranden. Därav startade jag mitt egna bikinimärke, sunseasalt. Jag gjorde allt själv, startade en webbshop. marknadsförde, designade osv. Nu har det gått 2 år och min kusin har gått med i företaget, vi gör nu en nylansering (nästa vecka) och har även börjat designa beachtunikor.

  Jag ÄLSKAR detta, jag tycker det är så himla kul. Jag kan inte livnära mig på det..än, men min passion och lycka med att få hålla på med detta driver mig framåt. Jag hoppas nu att detta året blir mitt år.

  Med det sagt, det tar tid att komma på vad man vill hålla på med, och det är aldrig försent att ångra sig. Testa sig fram är super!

  Kram

 • #1456 Svar

  Maria

  Hallå 🙂

  Jag har absolut inga svar och inga bra tips, då jag är lika lost själv. (25 år ingen utbildning eller yrke).
  Just nu driver jag en liten buissnes bara för att jag fick nog av skitjobb med minimilön, har tyvärr inte alls mitt hjärta i företaget, och därför blir det inte heller bra…

  Har haft många idéer om yrken men alltid har det funnits en stor jäkla nackdel som jag aldrig riktigt kunnat acceptera.

  Jag vill inte ha barn osv, och vill jobba projektvis över hela världen.
  Orkar inte utbilda mig till någonting där konkurrensen om jobben är hög och inte heller någonting där lönen är oskäligt låg.

  Och en dag plötsligt kom jag på det – jag tar och satsar på ingenjör!
  Är en riktig samhällsvetare och har ”hatat” matte sedan lågstadiet, men jag har bestämt mig för att ge det ett ärligt jäkla försök!
  Jag gillar svåra utmaningar och jag gillar att plugga haha

  Och min backup är att bli elektriker!

  Det enda tipset jag har är nog att kartlägga saken på papper istället för att låta det snurra i huvudet.
  Lista allting som är lite intressant och kör för/nackdelar.
  Lista vad du vill ha ut av ett yrke.

  Kom ihåg att hjärnan inte är färdigväxt för ens vid 25 och att det är delen som sköter bedömning av långsiktiga konsekvenser och riskanalys som blir klar sist haha 😉
  Så det är inte konstigt att det är svårt!

  Och i ett land som Sverige med gratis utbildning är det ett tacksamt alternativ att bara plugga lite ”för skojs skull” för att ha en inkomst ett tag.
  Lyxigste livet!
  Eller ta det på distans och passa på att bo utomlands också!

  Och försök tänka outside the box!
  Kom ihåg att vi blir starkt påverkade av vår omgivning. Klass tex handlar inte om möjligheter utan om förväntningar.
  Som kvinna kanske du glömmer bort massa mansdominerade yrken?

  En sak jag hörde på ett Ted talk var att man inte ska fråga sig ”vad vill jag göra?”
  Utan ”hur kan jag bidra mest?” för att komma fram till någonting rätt 🙂
  Testa det 🙂

 • #1506 Svar

  Anna

  Förstår precis din situation! Jag är 21 och de flesta av mina vänner har ingen aning om vad de vill göra. Själv har jag precis pluggat klart kommunikation och söker jobb inom det. Har egentligen bara trillat in på den banan och är väldigt ödmjuk för att jag troligtvis inte kommer jobba med det hela livet. Just nu känns det kul så jag bara kör på, så får man ta tag i det den dagen man tröttnat.

  Jag tror på att bara kasta sig ut och testa grejer, man behöver inte tänka så långsiktigt. Herregud, man kan ju inte veta vad man vill göra om 30 år!? Så testa testa testa 🙂 Kram och lycka till!

 • #1629 Svar

  Lisa

  Jag jobbar just nu i klädbutik, men längtar sååå efter ett ”riktigt” jobb på kontor. Vet dock inte riktigt hur jag ska ta mig dit, då jag inte utbildat mig något efter studenten 🙁

 • #1734 Svar

  Alexandra

  Hej,

  Jag är 28 år och har provat på lite av varje. Har utbildat mig 2 år inom Ledarskap och affärsturism då jag förut ville bli projektledare inom eventbranschen tills jag fick upp ögonen för hälsa och livscoaching. Då hoppade jag på en hälsovägledarutbildning 2 år.

  Idag läser jag en högskoleutbildning 3 år till webbredaktör, på distans. Vill gärna läsa en master eller magister inom kommunikation. Min tanke är att starta eget och gärna en egen bloggportal. Jag vill ha ett fritt yrke som är kreativt. Mina tidigare utbildningar har bara varit till stor hjälp och mina tips är;

  – Lev för stunden och prova dig fram.
  – Det du vill idag kanske du inte vill imorgon, men det är ok.
  – Det är bara positivt att ha provat olika saker, då du får ett bredare perspektiv.
  – Se de dörrar som är öppna, annars kan du öppna dem själv och börja scanna av vad som finns.
  – Skriv lista på vad du kan tänka dig, 2 eller 100 saker, spelar ingen roll.

  Jag lovar, en del kan du faktiskt sålla då du med all säkerhet borde veta vad du absolut inte skulle vilja göra.

  Lycka till 🙂

 • #1736 Svar

  Sara

  Jag jobbar som projektledare i mediebranschen, världens roligaste jobb. Pluggade på Berghs innan och strökurser på Sthlm Uni innan dess (var, som alla andra, velig där i några år). Jag tror att det viktiga är att inte känna att man måste göra rätt val redan från början. Det är okej att byta inriktning och bana under sitt arbetsliv. Jag är tex väldigt nyfiken på IT och funderar på att lära mig att koda och jobba mer med data i framtiden… kanske om tio år eller så? Försöker att inte tänka så mkt på framtiden utan gå på lust.

  Lycka till med allt! Puss!

  • #1762 Svar

   Josefine

   Vilket roligt jobb! Jag är själv sugen på projektledning inom mediebranschen – kan inte berätta hur din resa sett ut? 🙂

 • #1832 Svar

  Clara, Bossbloggen

  Jag hade ingen aning om vad jag ville göra när jag blir stor förrän jag blev 30 och då visade det sig att allt mitt arbete och mina studier, som jag valt pga intresse, alla är pusselbitar som hjälper mig idag! Har jobbat som säljare, inköpare och projektledare i elva år och samtidigt pluggat projektledning, ledarskap och organisation samt journalistik.

  Idag jobbar jag på heltid som ledarskapsutvecklare, med att driva Bossbloggen och att visa andra hur de strategiskt kan bygga sina varumärken i sociala medier.

  Har sammanfattat mina tips på hur du kan hitta vad du vill bli i den här videon: https://youtu.be/W_tqDuM3jS4

  Kan verkligen rekommendera att man testar så olika jobb och studier som möjligt om man inte har ett specifikt mål redan. Kunskaper och erfarenheter kan ingen ta från dig och du kommer allra minst att hitta vad du inte gillar – vilket är ett viktigt steg mot att hitta vad man gillar.

 • #1871 Svar

  Alice

  Hej! Jag är 23 år och pluggar på juristprogrammet vid Uppsala universitet, har gjort det i 3,5 år. Studentlivet är superkul (framförallt när man är någorlunda ung). I motsats till vad många sagt så vill jag faktiskt säga emot att det alltid är bra att vänta med att plugga. För varje år du väntar med att plugga (om det är något du kan tänka dig – dvs om du exempelvis inte är så nöjd med din nuvarande situation) så blir det svårare och svårare att plugga sen. Du vänjer dig med en högre lön (i förhållande till CSN), du kommer längre bort från studier (ex gymnasiet).

  Självklart funkar vi alla olika men jag ser på det enligt följande: Om du inte med säkerhet vet vad du vill jobba med, och har en tanke om att kanske börja plugga – så ska du börja nu. Om du i nuläget inte vet exakt vad du vill plugga med – kommer du högst troligen inte att komma på det senare heller. Ju längre tiden går desto mindre troligt är det att du kommer plugga.

  Att plugga på högskola eller universitet är enbart för att du ska kunna få ett jobb som du, förhoppningsvis, kommer trivas med mer än det du har idag. Om du inte kommit på din dröm än – så kanske din dröm inte är i ditt yrkesliv – utan kanske i en hobby, familj osv.

  Mitt tips, efter att ha diskuterat med många som pluggat (både sådana som väntade 15 år efter studenten och de som väntade ett sommarlov) – sluta vela och börja. Pröva några kurser. Pröva ett år på en utbildning. Du kommer, troligen, stormtrivas!

 • #1874 Svar

  Klara

  Vet faktiskt inte om jag håller med Alice. Jag tog själv ett år efter studenten innan jag började plugga för att känna efter och också hinna testa på arbetslivet. Jag tror bara man skjuter sig själv i foten genom att börja plugga bara för att man ”ska börja när man är ung”. Har själv vänner som börjat både Handels och en vanlig ekonomikandidat men hoppat av för att de inte var deras grej. Förstår vad du menar med att det blir svårare att komma igång med pluggandet och leva på CSN, men det är ofta först när man börjat jobba och testa på något/några yrken som man känner vad man vill göra.

 • #3988 Svar

  Astrid – Bloggar om mat och att våga gå sin egen väg

  Jag hade inte heller någon aning om vad jag ville göra när jag skulle börja plugga. Jag valde något som kändes både intressant och lite meriterande, Nu är jag 29, har precis lämnat mitt jobb som IR Projektledare för att bli matentreprenör..! Och är det något jag insett de senaste åren är det att man kan alltid ändra sig längs vägen. Det är spklart viktigt att ta ett smart beslut när man börjar plugga, men sådär på liv eller död som jag trodde det var, det är det faktiskt inte. Jag bytte tom inriktning under tiden som jag pluggade!

  Och som Clara säger här ovan så könner jag också att alla de erfarenheter jag har fått med mig är saker jag har nytta av i det jag gör nu. Så jag är övertygad att om du bara lyssnar till magkänslan, vad som får dig att må bra och intresserar dig, så kommer det bli bra 🙂

 • #4519 Svar

  Nina

  Hej!

  Jag är utbildad socionom, jobbat som det ett tag men nu tar jag en master i global hälsa 🙂 Vill jobba inom en av de stora organisationerna som FN eller WHO. Om jag bestämmer mig för att stanna i Sverige tänker jag jobba på utrikesdepartementet! Det går att göra allt möjligt. En socionomexamen har varit en bra grund för mig för det finns så olika jobb.

  Har också velat jobba med kommunikation/marknadsföring osv. men jag har kommit fram till att det kan vara ett intresse och att mitt jobb blir att förändra världen, och det brinner jag för! 🙂 Lycka till, det kommer bli super. Viktiga är som någon annan här uppe sa – ta det som det kommer och det du väljer nu är antagligen inte det du kommer göra resten av livet. Jag trodde jag skulle bli kurator men icke.

 • #4652 Svar

  Josefine

  Hej!

  Jag har kommit halvvägs på min juristutbildning och stormtrivs! Det är verkligen bred utbildning och man kan jobba inom så mycket när man är klar. Öppnar dörrar till annat än juridik!
  Jag själv är väldigt intresserad av humanjuridik, att hjälpa och jobba med människor civilrättsligt känns givande. När man har ett problem om vårdnad eller annat och vänder sig till en advokat är det oftast sista utvägen man har då man inte kan komma överens. Att kunna hjälpa en person i den sitsen känns så häftigt!

  Hoppas du hittar något av intresse att plugga och kör på det och se om det passar! Testa dig fram!

  Kram!

 • #4861 Svar

  M

  Jag utbildade mig till jurist då jag ville arbeta med samhällsrelaterade frågor och det svenska språket! Jag prövade lite olika områden inom juridiken men är nu sedan några år tillbaka i domstolsvärlden och trivs väldigt bra. Jag klarar mig bra på min lön, har arbetstider jag kan acceptera, bra kollegor och kompetenta chefer. Det jag gör varje dag är livsavgörande för människor ute i samhället och bidrar till rättssäkerhet vilket ger mig mening! Det finns nackdelar såklart med som med de flesta yrken, tex. får man lära sig att ta kritik och mycket skit. Det är inte heller glamouröst eller festligt:)

  Jag ångrar inte att jag något år efter studenten hoppade på en lång utbildning. Nu har jag stabilt boende, möjligheter att resa och leva gott och ett yrke där jag utmanas. Jag håller dock med många ovan om att man alltid kan ändra sig! Jag kanske vill gå över mer åt ”doer” rollen i mig som jag gärna skulle utveckla framöver och byter då kanske mer riktning åt projektledarhållet! Man känner ju själv inom sig vad man är bra på och vad man trivs med!

  Gör en lista!

  Tex såhär: jag gillar att arbeta i mitt tempo i lugn och ro med att utreda och sammanställa olika texter/bedömningar/arbetsuppgifter på eget arbetsrum, jag gillar även att vara en ”doer” genom att arbeta på ett sätt som skapar resultat tex en skrivelse eller ett projekt, jag vill lägga upp mina arbetsdagar själv. Jag vill utmanas och göra något meningsfullt.

  Jag gillar inte service mot konsumenter/kunder, fysiska arbeten, ingenting med vård då jag inte tål blod och nålar, inte siffror eller matematik och inte arbeten där jag blir för styrd av en chef eller trögflytande organisationer.

  Personlighetsegenskaper: jag är effektiv, resultatinriktad, noggrann och driven. Kontrollfreak. Gillar rutiner.

  Jag är inte flexibel eller serviceorienterad och trivs inte med negativ stress (okontrollerbar arbetsbörda, orealistiska förväntningar från chefer eller organisation). Jag gillar inte när saker ändras hastigt i min arbetssituation.

  (Man ser nu direkt vilka yrken som går bort. Gillar rutiner: 8-17 jobb passar mig bäst. Osv. )

  Gör din egen lista! Utgå från vad du gillar, inte gillar och vad du brinner för! Visualisera hur din arbetsdag ser ut. Går du in på ett kontor, hälsar på alla för att gå till ditt arbetsrum? Börjar dagen med ett frukostmöte på stan för att sedan åka ut till ett kundmöte?

  Vad e dina styrkor och svagheter? Vilka yrken går bort och vilka stämmer in?

  Lycka till!:)

 • #5151 Svar

  Karin

  Hej,

  Gud vad roligt att läsa allting i denna tråd och vad många bra tips alla har gett! Jag själv pluggar just nu magister inom företagsekonomi, men är totalt clueless om vad jag vill göra efter examen. När jag valde ekonomi spelade arbetsmarknaden roll för mig, med en ekonomiutbildning (och självfallet många andra utbildningar också!) så kan man jobba med väääldigt mycket. Vet man inte vad man vill göra så kan man alltid satsa på en bred utbildning och sedan smalna av när man har pluggat ett tag genom olika inriktningar!

  Hoppas du till slut hittar något som passar dig!

 • #5290 Svar

  P

  Hej, jag har pluggat till civilingenjör på KTH, med en inriktning inom Tillämpad matematik. Jag har precis blivit klar och ska börja jobba som konsult inom Software Engineer, vilket innebär att man sitter mycket med programmering för saker som vi använder i dagliga livet.

  Just ingenjörsyrket har väl lite dåligt rykte och många tror att de inte skulle passa in där, vilket är fel! Ingenjörsutbildningen är otroligt bred och det finns mycket man kan göra. Man kan välja jobb i nästan alla branscher.

  Är man någorlunda intresserad av naturvetenskapliga ämnen är det ett bra val. Det är en myt att man behöver vara bäst på matte osv för att komma igenom utbildningen men har man intresse och är beredd att lägga ner lite tid så är det väldigt värt det. Jag var inget geni när det gäller matte när jag började efter studenten, och ändå har jag tagit mig igenom de första åren på KTH och sen valt att välja matte som inriktning.

  Om man inte vet vad man vill är ingenjör bra och det är åtminstone värt att kolla upp de olika utbildningar som finns på våra tekniska högskolar (det är en del) och se om det finns nån som passar.

 • #5299 Svar

  KJ

  Hej,
  Jag är 24 år och har haft en hel del ströjobb inom de flesta branscher som myndighet, restaurang, butik, montör osv men blev så snabbt uttråkad och kände att jag inte ville vara kvar och sökte nytt. Bestämde mig för två år sen att börja plugga till kommunikatör där jag är idag. Är klar om cirka ett år men känner mig fortfarande ganska vilsen hur de kommer se ut efter mina studier. Någon eller några som studerat medie- och kommunikationsvetenskap som kan peppa lite på vart man skulle kunna hamna efter studierna?

 • #5300 Svar

  Emma

  Hej! Jag är 25 år och har ca 1 år kvar på läkarutbildningen. Visste inte alls vad jag ville bli när jag slutade gymnasiet, så reste runt och bodde/pluggade utomlands i 2-3 år. Hade inte toppbetyg men skrev bra på högskoleprovet och har alltid gillat biologi så tänkte att jag skulle ge läkarprogrammet en chans. I början var det rätt jobbigt för att jag inte var van vid att plugga så mycket, men kom relativt snabbt in i det och nu ÄLSKAR jag det jag gör. Det är så häftigt att lära sig hur ens kropp fungerar, och det är dessutom så härligt att träffa människor som man förhoppningsvis kan göra skillnad för. Så om du gillar människor och gillar biologi skulle jag absolut ge det en chans 🙂

  • #5648 Svar

   anna

   Emma: Hur kan du vara endast 25 år och ha 1 år kvar av LÄKARutbildningen då du dessutom rest i 2-3 år?!?! Låter omöjligt.

   • #5748 Svar

    Lisa

    Det är väl inte så orimligt! Säg att hon tog studenten när hon var 19 och reste tills hon var 21. Då är hon färdig när hon är 26 och har alltså ett år kvar av utbildningen. Sedan ska hon i och för sig göra AT – tjänst, men den får man ju lite betalt för som jag förstår, och är inte ”rena” studier. Jag pluggar till jurist och när jag säger att jag har två års studier kvar, räknar jag inte in mina två års tingstjänstgöring 🙂

    Kul att du hittade läkarutbildningen! Jag hittade juridik på samma sätt – reste i två år och visste inte alls vad jag ville göra, men insåg att jag ville gå en bred och utmanande utbildning med koppling till samhället.

   • #5789 Svar

    Emma

    Började skolan ett år tidigt, så tog studenten när jag var 18. Började plugga läkare när jag var 21, har gått 4,5 år nu och är 25, kommer ta examen några månader innan jag fyller 27 🙂 Precis som Lisa säger räknar jag inte in AT utan bara faktiska universitetsstudier eftersom man under AT jobbar och har en lön och inte är bunden till universitetet på något sätt!

 • #5309 Svar

  Emma

  Hej!

  Jag är 29 år fyllda och arbetar med digital kommunikation på marknadsavdelningen på ett stort företag som säljer sällanköpsvaror. Här arbetar jag med webb och e-handel – allt ifrån utveckling och större projekt till daglig uppdatering av webb, nyhetsbrev, bildredigering etc. Jag älskar mitt jobb och äntligen har jag hamnat rätt!

  Jag började plugga Medie-och kommunikationsvetenskap när jag var 23 år gammal. Då läste jag i tre år med inriktning strategisk kommunikation. Innan dess jobbade jag på en ICA butik från 17 års ålder på kvällar, helger och lov. Samtidigt läste jag lite kurser på olika universitet för att komma fram till vad jag ville jobba med. Vem är jag? Vad vill jag? Mitt bästa råd är att testa dig fram, du kan alltid ångra dig och göra något annat.

  Efter min examen fick jag jobba på ICA ett par månader till, under tiden sökte jag andra jobb som hade med min utbildning att göra. Till slut sade jag upp mig från ICA och kort därefter fick jag mitt första arbete som marknadsassistent. Därefter har jag hoppat mellan några olika jobb för att jag inte riktigt har hamnat rätt. Jag har också varit sjukskriven för utmattningsdepression. Så emellanåt har det varit riktigt tufft, men jag gav inte upp.

  Idag är jag där jag vill vara och om mindre än tre veckor skriver jag på papper för en tillsvidare tjänst för mitt drömjobb. Jag tror att alla kan göra allt om man själv bara vill. Ge inte upp, känns något fel så är det säkert så. Gör något åt det, för din egen skull. Din tid kommer, det är jag säker på. Kram på dig och lycka till!

 • #5323 Svar

  Therese

  Hej!
  Väldigt intressant att se alla olika svar, jag tror jag håller med mycket om att man måste testa sig fram för att se vad man faktiskt gillar och inte, och vad man kan tänkas göra i framtiden. Jag är 23 år och läser personalvetarprogrammet med inriktning psykologi, för mig var det inget självklart val utan snarare uteslutningsmetoden. Innan jag började plugga reste jag en del, bodde utomlands ett tag och jobbade i butik. Jag tyckte det var intressant med hur människor fungerar, är inte så bra på naturvetenskapliga ämnen och efter att jag sållat bort flertalet program så fanns det inte så många kvar. Jag kom själv från en arbetsplats med en dåligt fungerade HR-avdelning och tyckte därför det verkade intressant. På mitt program är det nästan ingen som kommer direkt ifrån gymnasiet, utan det är väldigt fördelaktigt om man jobbat ett tag innan just eftersom att man läser mycket om hur arbetslivet fungerar och hur man kan förbättra det.

  Mitt råd är att testa sig fram, bara sök en kurs på universitetet för att se hur det känns, kanske något brett som intresserar dig? Då får man en känsla för hur det är att plugga, och en utbildning är aldrig bortkastad. Man lär sig så mycket (inte bara om de ämnen man studerar) utan om sig själv, om livet, att ta ansvar, att samarbeta och en massa andra saker.

  • #8304 Svar

   Malaika

   Hej Therese!
   Intressant med personalvetarprogrammet! Vart ser du dig själv arbeta när du är klar? Med vad? 🙂

 • #5329 Svar

  Ellie

  Jag jobbar som reseguide inom TUI och är nu på Teneriffa, men har bestämt mig för att det här blir den sista säsongen, så i april 2018 åker jag hem efter 4 säsonger och 4 länder. Då vill jag söka jobb inom hotellbranschen och gärna jobba på något fint och trendigt Scandic-hotell i receptionen.

  Men min dröm är att jobba med influencers, typ på Tourn som har hand om influencers och deras samarbeten etc. Någon som har tips om hur man går till väga där?

 • #5383 Svar

  Lynn Jensen

  Hallå!! Jag tror lite på att man inte behöver plugga sig till drömjobbet. Men tror det kan vara ett bra sätt att bara testa o läsa några kurser för att få lite inspiration av vad man egentligen vill pyssla med, vissa kurser som ekonomi och sådant har man ju nästan alltid användning för :)) då hinner man känna ifall plugget verkligen är vad man vill just nu, eller om man bara känner av en stress från omgivningen. Vi ska ju jobba i över 40 år, vi har tid att ändra riktning om det skulle krisa!

  Jag jobbar som tränare för lyfthjälpmedel på flygplatser, och reser runt i hela världen och träffar underbara personer. Det halkade jag in på av en slump. Jag tror man bara behöver vara lite öppen för helt nya branscher så dyker det tillslut upp något som man kanske inte alls väntade sig från början.

  KRAM!!

 • #5404 Svar

  ZM

  Hej! Så härligt med inspiration, och lite lugnande att det inte bara är jag som trevar i jobb- och pluggträsket!
  Jag har i dagsläget ett administrativt jobb i en ganska strikt kontorsmiljö mixat med en ganska gubbig finanskultur.
  Jag har bra arbetstider och bra lön men jag drömmer om ett jobb i en mer kreativ miljö där nytänk, hög i tak och egna initiativ får en naturlig plats.
  Jag har tidigare jobbat mycket inom service och sälj men lämnade det bakom mig då butikstider inte lägre fungerar i mitt liv.
  Jag är 27 år gammal och har endast läst lite kurser hit och dit på högskola/universitet.
  Jag älskar att skriva, läsa, träna, piffa i hemmet och på balkongen och önskar mig ett socialt & kreativt arbete.
  Är det någon som har något bra tips på annat jobb? Tack på förhand!

 • #7540 Svar

  J

  Hej!
  Jag är 28 år och har testat lite olika saker. Jag pluggade först musik i två år. Sedan hoppade jag på en utbildning till beteendevetare vilket var spännande.
  Just nu jobbar jag som flygvärdinna som är väldigt kul då jag inte trivdes på mitt tidigare jobb! Jag skulle även vilja gå kurs för att bli yogalärare eller gå dans/teaterutbildning. Har även jobbat en del inom film vilket är superkul! Så jag skulle vilja blanda dessa intressen på något sätt 😛

Svar till: vad jobbar ni med?
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Michaela Forni