Utbildningar på mindre universitet / högskolor (ex personalvetare)

Startsidan Diskussion Karriär Utbildningar på mindre universitet / högskolor (ex personalvetare)

Detta ämne innehåller 7 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Moa 8 månader, 1 vecka sedan.

 • Författare
  Inlägg
 • #3045 Svar

  Moa

  Hej! Jag tog studenten i somras och är som de flesta vid denna tidpunkt ganska ångestfylld och ovetande om framtiden. Jag funderar väldigt ofta och mycket på vad jag ska utbilda mig till. Jag är väldigt inne på personalvetare eller någon typ av medie/reklam PR utbildning.

  Jag har inte betyg för att komma in i Lund eller Uppsala på personalvetare. Jag skulle vilja fråga er hur ni ser på denna utbildning på mindre orter? Exempelvis Halmstad Högskola som jag skulle vilja gå på. Däremot heter utbildningen ett något flummigt namn ”Organisering och ledning av arbete och välfärd”. Är det så stor konkurrens bland jobben att det spelar stor roll vilken ort man väljer att plugga i? Eller fungerar Halmstad lika bra? Vad säger ni om att namnet är lite skevt till skillnad från ”Personalvetare”.

 • #3304 Svar

  N

  Hej,

  Jag jobbar med HR i en stor organisation och han bl.a. i en tidigare tjänst rekryterat HR personal, skulle säga att vart personen ifråga studerat varit ganska oviktigt, även namnet på utbildningen. Konkurransen har snarare varit att många jobbar parallellt med studierna. Gick själv pao på Su så kan inte uttala mig om själva utbildningen i mindre orter.

 • #3503 Svar

  Moa

  Okej! Tusen tack för svar. Vad arbetade du med parallellt med studierna?

  • #3643 Svar

   N

   Jag jobbade inte under studierna men praktiserade på en personalavdelning under sista terminen (självmant, ingick inte i utbildningen). Den praktiken ledde såsmåningom till en administrativ tjänst (ej hr) och där jobbade jag i ca 8 mån för att sen få första ”riktiga” hr jobbet på ett annat ställe.
   Många av mina kurskamrater jobbade med rekrytering, inget jag rekommenderar dock såvida man inte är intresserad av att göra karriär inom just bemanningsbranschen. Dom fick å ena sidan jobb snabbare men för dom som sen ville gå över till mer renodlade hr jobb tog det längre tid sen.

   Det vanligaste första jobbet inom hr är som hr-administratör, när jag varit med och rekryterat för den typ av tjänst så har det vägt tyngre om en person både haft hr utbildning och administrativ erfarenhet kontra ”bara” utbildning. Det räcker gott med något sommarjobb eller tex ett extrajobb under sista året. Men det är absolut inte ett måste för att utmärka sig eller för att landa första jobbet eller drömjobbet 🙂 det finns många nätverk man kan engagera sig i och flera av utbildningar inkluderar numera praktik eller möjlighet till mentorprogram.

 • #4402 Svar

  E

  Hej Moa!

  Jag pluggade på personalvetarprogrammet i Jönköping! Det var fantastiskt på alla sätt och vis. När jag gick så ingick både praktik och utlandsstudier vilket är det bästa av två världar – och något som även spetsar till ditt CV avsevärt!
  Nu jobbar jag på en HR-avdelning och har bra koll på inflödet av nyanställda med HR-bakgrund, och jag kan säga dig att vilket universitet du studerar på inte spelar någon som helst roll. Det viktigaste är att försöka få in en fot tidigt och bygga upp lite erfarenhet under utbildningens gång. Inte alls en dum idé att söka extrajobb på tex rekryteringsbolag, som ganska löpande har behov av rekryteringsassistenter och dylikt.
  Utbildningens namn är oviktig, innehållet desto viktigare. Kolla kursplanen och se vad för kurser som ingår. För min del tycker jag arbetsrättskursen varit absolut viktigast!

  Lycka till!

 • #4438 Svar

  Moa

  Okej! Tusen tack för svar.❤❤

 • #4464 Svar

  Hanna

  Hej Moa!
  Jag pluggade Personalvetare på GU och tog examen förra året. Jag jobbade vid sidan av från termin 2 på ett av de största bemanningsföretagen och hann redan under studietiden klättra inom det företaget. Då jobbade jag dock nästan 30h/v, så det var lite intensivt ibland. Och jag pluggade utomlands ett halvår (om du får chansen – gör det!). Redan innan jag slutade plugga blev jag headhuntad till min nuvarande tjänst (ett bra jobb som HR-koordinator på ett av Sveriges största företag inom sin bransch) och har under det här året redan fått ytterligare 2 andra bra erbjudanden, men tackat nej (det är också en merit). Nu jobbar jag på distans från Barcelona, för jag ville flytta hit med min kille på hans utbytestermin och min chef ville inte bli av med mig 🙂

  Det jag tror har varit viktigast för mig är inte att jag pluggat på Göteborgs Uni (som anses bra inom pvetare), utan att jag visat ett driv och intresse för att alltid få lära mig mer. Jag har tagit för mig och nätverkat. Och varit en schysst kollega som folk trivs med. Jag jobbar ofta sena kvällar och helger men i utbyte lär jag ju mig hur mycket som helst. Det är säkert en fördel att bo i en större stad när det kommer till arbetsmöjligheter, men rent studiemässigt tror jag inte alls att det spelar någon roll. Det är snarare vad man gjort av sin studietid som räknas. Jag har flera studiekompisar från GU som inte alls har fått bra jobb bara för att de pluggat där. Så är du en grym, engagerad och snäll (ja, viktigt!) person så välj studieort med hjärtat. Det handlar mer om hur du säljer in dig själv och dina erfarenheter sedan.

  MEN! Något jag kände var en nackdel när jag började plugga pvetare var att jag hade ganska lite erfarenhet av avancerade arbeten sedan tidigare, eftersom jag bara hade ett sabbatsår där jag mest reste. Jag kände att jag var väldigt ung i min klass och att jag saknade lite grundläggande kunskap när det kommer till typ business. Jag tycker absolut att man ska ta till vara på studiemotivation när man har den, men känn ingen stress över att börja plugga. All erfarenhet är bra erfarenhet, även när du ska sätta dig i skolbänken igen.

  Stort lycka till! Det kommer gå galant oavsett hur du gör.

  Kram Hanna

 • #4505 Svar

  Moa

  Så bra att jag får höra detta från olika perspektiv. Underlättar verkligen för mitt val och mina framtidsplaner. Precis som du säger så skriver andra att man ska försöka jobba under studietiden. Det ska jag verkligen ta med mig. Och börja slappna av mer angående vilken skola jag ska välja. Tack igen!!

  Kram Moa

Svar till: Utbildningar på mindre universitet / högskolor (ex personalvetare)
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Michaela Forni