Skillnaden på förälskad och älska någon?

Startsidan Diskussion Relationer Skillnaden på förälskad och älska någon?

Detta ämne innehåller 6 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Pernilla 7 månader, 1 vecka sedan.

 • Författare
  Inlägg
 • #5433 Svar

  Pernilla

  Efter x antal år tillsammans kan denna skillnad suddas ut. Hur vet man skillnaden på kärlek och att vara kär?
  Man älskar varandra så självklart vill man umgås? Man älskar varandra så självkart har man kul? Man har sex med varandra för att ingen annan kan ens kropp så bra som hen.

  Men hur vet man?

  – Skall man stanna i en relation med en person man älskar men inte vet om man vill vara tillsammans resten av livet?
  – Är någonting fel i relationen om man inte kan se denna framtid tillsammans?

 • #5469 Svar

  C

  Jag har varit i din sits och kan såklart bara tala utifrån egna erfarenheter… Ofta när jag tvivlat på personen har mina vänner sagt; ”Ni som har det så bra, fast tvivlar du borde du ju göra slut”. Men jag kan i ärlighetens namn säga att de haft fel, jag har bara haft en sjuk bild av att jag MÅSTE VETA om vi ska spendera resten av våra liv ihop. Jag tittade avundsjukt på par som verkade så självklara för varandra, men för mig tog det längre tid. Jag har nu varit tillsammans med min partner i 2 år och det är NU jag för första gången känner en så pass djup kärlek som gör att jag kan tro på att vi kommer spendera resten av våra liv ihop. Samtidigt är jag ganska krass och cynisk, och räds inte att tänka tankar som ”Fast tar det slut så tar det slut, jag kan bara inte veta när”.

  Så kortfattat: stressa inte dig själv. Ibland vet man efter 6 månader, ibland efter 2 år, ibland aldrig. Men kommer man på sig själv med att leva i ett förhållande där man allt oftare tittar på andra och verkligen vill vara med andra, är det dags att göra slut. Likaså om man känner att man vill vara med sig själv.

  Lycka till fina du!

 • #5471 Svar

  Pernilla

  Tack för ditt fina svar och fint att du idag har den känslan för din partner. <3

  Jag känner bara att om man inte kan se en framtid (säg 2 år) fram så är förhållandet nästan bara som ett tidsfördriv eller ”tillfälligt” tills det tar slut. Saken är den att vi stöter på en del motångar, det är som att själva livet går emot (jobb, distans, skola mm) vilket sliter på relationen.

  Så frågan är, ska det vara så svårt? Försöker acceptera det faktum att kärleken mellan varandra inte alltid innebär att det kommer fungera. Att livet, kommer emellan och förstör, trots att man är förälskad.

  • #5527 Svar

   Stina

   Hej fina du!

   Oj vad jag känner igen mig i vissa saker du skriver.

   Har precis som du svårt att se mig med min partner i framtiden, men samtidigt älskar jag ju honom och vill i samma veva inte vara utan honom. Blir förvirrad varje gång jag tänker eller säger det högt.
   Sedan har även vi så mycket i livet som hela tiden jobbar emot oss, känns ibland som att vi mestadels av tiden lever i motvind. Har ett flertal gånger ifrågasatt om det verkligen ska vara så, om två personen ska behöva kämpa så mycket för varandra. Vet inte om jag orkar ha det så och känner att min gräns för vad jag orkar med börjar nås.

   Har inget bra svar på det du undrar då jag själv sitter med samma tankar, däremot kan det vara skönt att veta att man inte är själv.
   Hoppas allt löser sig och oavsett i slutändan så blir det bra. Det blir det ju alltid tillslut.
   Kram

 • #5550 Svar

  Pernilla

  Oj, vad det kändes skönt att inte vara själv, tack för det.

  Jag håller med dig, ska det vara så svårt egentligen? Allting bara känns som ursäkter för att rättfärdiga att man verkligen skall vara med varandra. Jag kommer närmare och närmare min bristningspunkt. Börjar känna att även om jag älskar honom så har denna ångesten, som jag haft i flera veckor, blir för mycket. Jag försöker lista ut vad jag vill få av min partner, vad vi tillsammans kan ge varandra som en team. Men jag har, sedan vi blev tillsammans, blivit så självständigt att jag knappt ”behöver” honom, om ni förstår hur jag menar? Man skall självklart inte vara beroende av varandra men ändå vilja känna stöttning och VILJA ha hjälp.

  Sedan så tänker jag, är det meningen så är det. Gör vi slut men det SKA vara vi, så kommer det.

 • #5569 Svar

  C

  Förstår exakt vad du menar! Jag tror också på ödet, att om man är menade för varandra så kommer det ändå bli så att man slutar upp tillsammans. Jag tycker det låter lite som att du förbereder dig på att göra slut. Om du leker med tanken att verkligen göra slut, hur känns det? Och vad är det som går emot, vad är det som gör att du inte vill göra slut? Ibland kan såna tankar göra att man ser allt så klart, t.ex. att man är rädd för allt det praktiska ”hur ska jag hitta nånstans att bo” och det är ju egentligen det minsta man ska bry sig om… Bara ett exempel 🙂

 • #5572 Svar

  Pernilla

  Han älskar mig mer än vad någon annan någonsin gjort och han räddade mig när vi träffades. Nu behöver han mig, men jag har inte tiden eller orken att ge honom det han behöver. VI är så olika, olika syn på livet, olika prioriteringar och jag med betydligt mycket mer driven än honom. MEN, jag älskar honom. Samt att tanken med någon annan dödar mig långsamt..

  Mitt liv skulle inte se så annorlunda ut eftersom vi inte gör speciellt mycket med varandra, förutom att bo ihop. Vi går ut med våra vänner, vi gör aktiviteter med vänner och inte tillsammans. Det är även där skon klämmer, det är inte riktigt så jag vill att vårt förhållande ska vara. Jag vill göra alla dessa saker med honom men han har ingen planeringsförmåga. Jag önskar att han var på ett sätt han inte är, vilket egentligen innebär att jag vill förändra honom, vilket man inte kan.

  Jag är bara trött, trött generellt och trött på vår bristande kommunikation. Jag känner att jag har drivit denna relationen framåt och skulle nu behöva att han gjorde det men tror inte han vet hur. Jag har behövt lära honom hur en ”vuxen” relation ser ut och jag behöver bara att han tar hand om mig och drar det stora lasset.

  Men är kärlek värt att släppa för att praktiska saker inte fungerar? Om jag gör slut och han är med andra, så är det MITT val som lett till det (den tanken får mig att gråta på två sekunder..)

Svar till: Skillnaden på förälskad och älska någon?
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Michaela Forni