Karriär och vägen dit

Startsidan Diskussion Karriär Karriär och vägen dit

Detta ämne innehåller 4 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Ellinor 7 månader, 3 veckor sedan.

 • Författare
  Inlägg
 • #4407 Svar

  Ellinor

  Hej alla!

  Hoppas det finns någon klok person här ute som vet hur jag ska lyckas peppa upp mig själv. Jag blev klar med min kandidatexamen i våras och vill gärna komma in på arbetsmarknaden. Jag har läst ämnen i humaniora så jag har examen i ett kulturvetenskapligt område och känner mig så uppgiven. Hur ska jag kunna konkurrera med andra personer med ”bättre” examina? Detta grämer mig varje dag och jag börjar ge upp på att jag ens ska få något jobb eller att jag ens ska bli anställd någonstans.

  Hur ska jag tänka? Hur ska jag kunna ”bevisa” för arbetsgivare att mina kunskaper också behövs? Hur får jag ett arbete som inte kräver ”fem års erfarenhet”?

  Tack

 • #4711 Svar

  Louise

  Hej Ellinor! Befinner mig i samma sits som du gör och brottas med samma tankar och känslor. Det känns bara som ett moment 22 – erfarenhet efterfrågas men ingen är villig att ge en chansen att faktiskt skaffa erfarenhet?! Känns som en svår spiral, men jag har ändå tro till att det tillslut löser sig. För oss båda! Har tyvärr ingen bättre pepp än så, och att bara låta dig veta att du INTE är ensam <3

 • #4713 Svar

  Moa

  Jag tycker att man i början av sin karriär inte ska ha några som helst krav på vilket jobb man vill ha. Erfarenhet går alltid att skaffa sig! Jag tog studenten i våras och hade aldrig tidigare jobbat. Nu har jag fått 3 jobb erbjudande efter att jag varit på intervju. Max hamburgare, guldfynd och jysk. Det gäller att inte vara kräsen. Efter att man jobbat sina första hundår, för det kommer man inte undan, kommer man kunna söka sig vidare. Då har du ju erfarenhet och kan i ditt nästa sökande relatera till de jobben och berätta vad du lärt dig.

  Jag tänker börja plugga till personalvetare, och jag har hört att det är ganska svårt att få jobb efter den utbildningen om man inte skaffar sig erfarenhet under tiden av studierna. Och om jag ska kunna skaffa mig den erfarenheter när jag pluggar behöver jag ju lyckas få jobb inom den branschen, och ska jag göra det behöver jag börja jobba redan nu, inom betydligt lättare (lättare att få) jobb, för att sedan få de jobb jag VILL ha.

  Hoppas du fick lite tankeställare nu. Vet ju som sagt inte vad du jobbat med tidigare eftersom du inte skrev det…

  Kram

 • #4715 Svar

  Louise

  Förstår din poäng Moa, men delar den inte riktigt till 100%. Kan bara tala för mig själv nu men för min del, som lagt tre års högskolestudier på en kandidatexamen i ekonomi (+ andra management & marknadsföringskurser + relevant jobb vid sidan av och jobb sedan jag var 14), känns det inte helt rätt att ta första bästa jobb inom precis vad som helst nu. Håller helt med dig om att man inte kan vara hur kräsen som helst men jag anser att det är givet att man i första hand vill få ett jobb inom ämnet man studerat – och det kan vara svårt även om man har tidigare arbetserfarenhet. Jag har inte lagt flera års studier på något för att sedan börja jobba med något helt annat.

  Möjligt att vi delar samma tankar men att det var svårt för dig att utläsa då varken jag eller Ellinor nämnde något om vår tidigare arbetslivserfarenhet 🙂

  Kram

 • #4740 Svar

  Ellinor

  Hej på er och tack för svar!

  Jag har gjort mina ”hundår” och valde att plugga vidare på universitet för att jobba med annat än det jag gjorde när jag tog studenten. Det är det jag tycker är jobbigt nu, att komma in på en arbetsmarknad där man konkurrerar med flera andra, alla med olika erfarenheter, engagemang och studier. Det är då, det blir som du säger Louise, moment 22. Hur tar jag mig vidare? Jag har erfarenhet från butik och vårdrelaterat men tycker det är då det blir jobbigt – att konkurrera till jobb som vill ha ”flerårig erfarenhet av handläggararbete”, ”erfarenhet av projektledning”, etc etc.

  För tillfället jobbar jag inom vården på timmar, vilket inte är hållbart i längden då jag önskar ha ett kvalificerat jobb som matchar min examen. (OBS vet att jag inte kanske får drömjobbet direkt, och är inte kräsen så sätt – men det självförtroendet ryker lite när man får gå tillbaka till extrajobbet en haft tidigare.) Det löser sig väl i framtiden men i dagsläget är det ganska segt!

  Hoppas det löser sig för dig med Louise 🙂 Blev glad av att se att jag inte är ensam i denna frustration. Kram<3

Svar till: Karriär och vägen dit
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Michaela Forni