Hur strävar man framåt utan att veta vad man har som mål?

Startsidan Diskussion Karriär Hur strävar man framåt utan att veta vad man har som mål?

Detta ämne innehåller 8 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Maya 3 månader, 2 veckor sedan.

 • Författare
  Inlägg
 • #1300 Svar

  Petra

  Hej alla fina!

  Vill börja med att säga att jag älskar det här nya konceptet!

  Hur vet man egentligen vad man vill jobba med? Eller snarare – hur tar man reda på det? Jag känner att jag vill göra ALLT och är så peppad på att göra karriär och hitta en bransch som jag älskar. Men jag kan liksom inte se framför mig exakt vad det är jag vill göra om till exempel 5 år. Det är blankt!

  Min situation just nu är att jag har en halv civilekonomexamen från Handels i Göteborg men blev erbjuden fast anställning som redovisningsekonom där jag jobbade extra och har nu jobbat 100% i ett år. Jag tycker så mycket mer om att jobba än att plugga och trivs jättebra på jobbet, men vill såklart avsluta min utbildning i framtiden också. Är inte så stressad över det och trivs ju som sagt på jobbet, men det kanske inte är något jag vill göra resten av livet.

  Är det någon som är eller har varit i en liknande situation? Jag känner mig lite vilsen och stressad men samtidigt rätt nöjd med tillvaron just nu!

  Stor kram!

 • #1318 Svar

  Emma

  Så härligt att känna att man trivs på sitt jobb! Jag tänker att om du är nöjd för tillfället, ska du stanna på ditt jobb, spara ihop en buffert osv. Det är ju himla skönt att veta att allt löst sig för ett tag. När du känner dig redo kan du alltid höra med chefen om du kan få gå ner i tid för att läsa klart din utbildning, se om du kan få en individuell studieplan som gör att du kan både jobba och studera samtidigt. Vill du byta karriär helt men inte vet riktigt till vad? När jag hade noll koll på livet tog jag en praktikperiod på jobb som jag hade velat testa. Det slutade med att jag blev kvar ett halvår på en förskola, för att sedan gå tillbaka till skolbänken. Bara ett år kvar i plugget, sedan kan jag ha mitt drömjobb på heltid! 🙂 Hoppas det klarnar upp sig för dig! Kram!

 • #1507 Svar

  Maja

  Jag tycker inte du ska stressa över att göra klart utbildningen om du trivs på jobbet idag. Kör på där så länge det känns kul, och sedan kan du se vad du vill göra. Ibland öppnas dörrar man aldrig trodde skulle komma, så det kanske inte ens är nödvändigt att plugga klart i framtiden. Förstår att det är sjukt svårt, men njut av den stabila tillvaron – jag är övertygad om att allt kommer lösa sig av sig självt i framtiden! Kram

 • #1610 Svar

  Ronja

  Jag känner mig också sjukt stressad över att jag inte vet vad jag vill göra om t.ex. 5 år. Har hela mitt liv haft koll på vilken väg jag ska ta men nu står det still. Dessutom är det viktigt för mig att tjäna mycket pengar, så känns som jag måste bestämma vart jag vill och jobba mig uppåt för att ha en högre lön inom några år.

  • #3986 Svar

   Astrid

   Jag tycker det låter jättepositivt att du inte vet vad du vill! 😀 Missförstå mig inte, det jag menar är att då har du alla dörrar öppna och jag tror också du är mer öppen för nya idéer, intryck och möjligheter som (garanterat!) kommer att komma i din väg. Försök fokusera på det du tycker är roligt just nu, och jobba med kortsiktiga mål, så kommer det att ta dig mot ett större mål, jag är helt säker på det. Gör man sånt man tycker är kul blir man duktig på det och då kommer man mycket lättare få nya, större möjligheter i samma riktning.

   Lycka till 🙂

 • #1632 Svar

  Klara

  Jag undrar om man någonsin kommer veta exakt vad man vill göra, då hade man ju typ behövt testa alla yrken under sitt liv! Så länge man trivs med vardagen idag tror jag man bara ska njuta och inte tänka för mycket på framtiden 🙂

 • #5409 Svar

  Linnéa

  Hej Petra,

  Jag är lite i samma sits som du. Har diverse blandade HP och skulle behöva ca 1-1,5 år innan jag kan plocka ut min examen. Jag tog studiepaus för snart 6 år sedan för att få reda på vad jag ville. Har jag blivit mer klok under dessa år? Nej.
  Jag trivs ändå helt OK på mitt nuvarande jobb, jag har jobbat med lite allt möjligt under de åren och arbetat mig uppåt på ett stort internationellt företag de senaste 3 åren. Men jag vet fortfarande inte om jag vill läsa klart min utbildning eller vad tusan jag vill bli/göra med mitt liv.
  Något jag däremot insett är att det inte spelar så stor roll för mig vad jag gör på dagarna. Det funkar att jag som nu lägger mest fokus på mitt jobb för att kunna göra vad jag vill EFTER jobbet. Men frågan är ändå: skulle jag tycka att det var roligare både med jobbet och med min fritid om jag jobbade med något annat? Skulle jag bli lyckligare av det, eller skulle jag efter 1,5 år inse att jag hoppade av min utbildning för att den inte var rätt?

  Jag fattar précis hur du känner och det är SÅ SVÅRT att komma till rätta med sina tankar och val!

 • #6801 Svar

  Petra

  Tusen tack för alla svar och era kloka tankar! Jag börjar så smått inse att det inte är någon idé att göra långsiktiga planer med livet för det dyker upp möjligheter när som helst och överallt – och det som nästan alltid blir bäst är att välja det som magkänslan säger i stunden. Så skönt dock att veta att man inte är ensam om att känna denna stressen över livsplanen och karriären! Kram!

 • #6831 Svar

  Maya

  Jag har kommit fram till att det viktigaste för mig är inte titlar, höga löner eller högskolepoäng (inget ont om något av det, men man värdesätter olika saker). Jag har testat att läsa på universitet och göra långsiktiga karriärsplaner, men sen kom livet i mellan. Jag började inse att det är viktigare för mig att ha tid och ork till min vänner och min familj, än att ha en ekonomikandidat. Jag kan ibland avundas de som är med karriärs mässigt drivna, men jag kan inte forcera fram det utan att bli olycklig. För mig är det viktigt att ha ett inspirerande och utvecklande jobb, vilket jag har idag. Jag har ett vikariat i ett år till, och sen har jag ingen aning om vad jag ska göra. Men jag väljer att se det som en möjlighet! Jag tycker ni ska göra det ni blir lyckliga av. Vi ska troligtvis jobba tills vi är 70 år gamla, så det finns tid för både karriärsbyte, utbildningar, praktiker, studiecirklar och mycket mer. Det är viktigt att inte glömma att ”lyckas” inte borde vara hur andra ser på oss, utan hur vi känner oss inuti. Kram på er!

Svar till: Hur strävar man framåt utan att veta vad man har som mål?
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Michaela Forni