Är det kört?

Startsidan Diskussion Karriär Är det kört?

Detta ämne innehåller 2 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Rebecca 11 månader, 1 vecka sedan.

 • Författare
  Inlägg
 • #4150 Svar

  Emma

  Hej! Är 18 år och har precis börjat mitt tredje och sista år på gymnasiet. Jag har alltid haft stora ambitioner även om jag inte vetat vad jag vill. Under första året på gymnasiet fick jag bra betyg, inga toppbetyg i varje ämne men var nöjd. Under tvåan så var jag borta mycket pga stress/psykisk ohälsa och fick därför inte särskilt bra betyg.

  Under sommaren har jag fått tillbaka min motivation och dessutom hittat flera utbildningar (men som har höga antagningskrav) som jag gärna skulle vilja gå efter gymnasiet. Men, oavsett hur bra betyg jag får under detta år så kommer mina betyg från tidigare år göra att jag aldrig kommer ha en chans att komma in på någon av de utbildningarna jag vill. Jag har kollat med min skola och jag har varken tid eller möjlighet att läsa upp betyg under detta år. Jag undrar därför om det är värt det, eller ens möjligt, att läsa upp sina betyg på Komvux som jag skulle behöva. Vågar inte heller förlita mig på högskoleprovet.

  Jag längtar verkligen till att börja plugga på universitetet men detta är något som tynger mig mycket. Har verkligen ingen aning om vad jag ska göra. Vet att man inte ska lägga alltför mycket fokus på betyg men det är ju trots allt det som avgör om jag kommer in på en utbildning eller inte.

 • #4166 Svar

  Moa

  Hej Emma! Menar du att du vill läsa up dina betyg på Komvux nu under sista året eller efter gymnasiet? Oavsett så tycker jag inte du ska lägga allt för mycket energi på att du vill komma in på de mest prestigefyllda skolorna, utan istället just nu fokusera på ditt sista år på gymnasiet och göra det bästa av det. När du väl vet vad du vill plugga (efter studenten) kan du titta runt på de olika skolorna som erbjuder den utbildningen. Det finns ingenting som säger att just en skola är bättre än en annan. Det handlar väl mest om att man ska trivas på skolan. Nu skriver jag ur mitt egna perspektiv och hur jag tänker när jag ska välja skola. Jag tog nämligen precis studenten.

 • #4389 Svar

  Rebecca

  Hej Emma!!!
  Kände att jag verkligen måste besvara ditt inlägg. Tog precis min högskoleingenjörsexamen i byggteknik. Jag var aldrig någon tjej som var ambitiös i skolan (grund och gymnasie) då det studiesättet inte passade mig. Alltså studiesättet med en förbestämd kursplan med ett ihopplock av kurser där vissa kurser jag avskydde och vissa jag älskade. Tog sedan två års paus och tog sedan tag i min dröm att bli konstruktör (har alltid älskat matte). Visst var det så att man ibland tvivlade på om man ens skulle klara universitetsstudier då jag knappt klarade gymnasiet. Summan av kardemumman, ta ett djupt andetag, börja söka in till utbildningarna och samtidigt försök öka dina chanser (både komvux och högskoleprovet). Allting kommer att lösa sig för dig med, kanske inte genom den raka vägen dit du vill som du ser just nu. Vägen kanske blir lång och krånglig, men ha lite förtroende i dig själv och dina prestationer, du kommer att klara att ta dig dit och DET ÄR VERKLIGEN INTE KÖRT! Inte för fem öre.

Svar till: Är det kört?
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Avbryt
Michaela Forni