Mat

Tisdagsbakning: saffransmums & pepparkakskola

12 Dec
SKRIVET AV Theres Enbuske

Tisdagar är kanske veckans tröttaste dag, så vad passar bättre än att pigga upp med lite mysigt julbak? Bjud hem någon i familjen eller en vän, sätt på julmusik, tänd några ljus och spendera hela kvällen i köket. Avslappnande, roligt och framförallt gott! Här är våra nya favoritrecept när det kommer till julbak: saffransmums och pepparkakskolor!

saffransmums

Bild: Fridas bakblogg

SAFFRANSMUMS

Det här behöver du till kakan:
200 gram margarin
Ett gram saffran (motsvarande två påsar)
4 stycken ägg
4 deciliter strösocker
5 deciliter vetemjöl
En halv matsked vaniljsocker
Två och en halv tesked bakpulver
2 deciliter mjölk

Det här behöver du till glasyren:
150 gram smör
7,5 deciliter florsocker (nästan ett helt paket!)
4,5 matskedar kakao
Tre teskedar vaniljsocker
Nästan en deciliter bryggkaffe
2 deciliter kokos

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 175 grader och lägg bakplåtspapper på en ugnsform med höga kanter.
Smält smöret och rör sedan ner saffran i. Låt det svalna ett tag.
Under tiden vispar du ägg och socker så det blir fluffigt.
Häll i alla torra ingredienser i en bunke. Blanda sedan ner äggblandningen, saffranssmöret och mjölken.
Ut med smeten på plåten och grädde i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter. Låt den sedan svalna.

Nu kan du börja med glasyren: smält smören och rör sedan i övriga ingredienser.
Se till att smeten blir klumpfri och bred sedan ut den över kakan.
Avsluta med att strö över kokosflingor.

 

PEPPARKAKSKOLA

Det här behöver du:
100 gram smör
3 deciliter strösocker
2 deciliter vispgrädde
1 deciliter ljus sirap
En matsked vaniljsocker
2 teskedar pepparkakskryddor

Såhär gör du:
Smält smören i en kastrull med tjock botten (obs, ta en hyfsad stor eftersom kolan lätt kokar över!)
Tillsätt övriga ingredienser och lok koka utan lock.
Vid jämna mellanrum gör du kulprovet (häller lite smet i ett glas kallt vatten och ser om du kan forma en kula) eller tar temperaturen.
Låt koka tills du nästan får till en kula eller att temperaturen når 125 grader. Det är bättre att koka lite länge, annars blir kolorna för mjuka.
Häll upp i små knäckformar och låt stelna.


Fler recept hittar du här.

Michaela Forni