Recept: det omtalade bananbrödet

Bild: http://tildabjarsmyr.com

Är det något som verkligen hör hösten till så är det att göra hembakat bröd. Och det kan väl inte vara någon som missat det omtalade bananbrödet? Vi på redaktionen har testat och kan övertyga er om att detta slår både surdegsbröd och kavring med hästlängder. Saftigt, smakrikt och enkelt – allt som krävs för att vi ska plocka fram bakkunskaperna! Följ receptet nedan och vi utlovar galet goda frukost- och kvällsmackor.

BANANBRÖD
100 gram smör (+ lite extra till formen)
2 matskedar potatismjöl
2,3 deciliter socker
2 uppvispade ägg
4 mogna bananer (mosa 3 och spara en hel)
3,4 deciliter mjöl
1 teskedar bakpulver
1/2 tesked salt
1/2 tesked äkta vaniljpulver

Om du vill kan du också ha i:
En näve hackade pekannötter eller valnötter
Lite kanel eller muskot
En liten näve hackad mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader och smörj + mjöla sedan en brödform med potatismjöl.
Vispa socker och smör (enklast med elvisp) så det blir vitt och krämigt. Blanda uppvispade ägg med 3 mosade bananer – rör sedan ihop med smöret och sockret så att allt blir en härligt fluffig smet.

Blanda ihop alla torra ingredienser och rör sedan ihop med banansmeten. Om du vill kan du ha i nötter, choklad eller någon härlig krydda – hur mycket är upp till dig.

Avsluta med att hälla smeten i den mjölade formen. Dela den sista banen och lägg på toppen med den raka sidan uppåt (annars blir det bränt). Låt brödet grädda i ugnen i 60 minuter tills det är gyllenbrunt och fint.

Våra favoritpålägg:
Mandelsmör och banan.
Ost, (mycket) smör och tomat + basilika.
Mosad avokado och chili flakes.