Mat

Det vegetariska julbordet

21 Dec
SKRIVET AV Theres Enbuske

Julen är, enligt svensk tradition, ofta fylld av olika kött och icke vegetariska rätter som vi frossar i under juldagarna. Vill man istället välja några vegetariska alternativ har vi samlat våra bästa recept som kan ersätta de klassiska rätterna på julbordet. Be din familj testa så kanske ni kan byta ut en rätt per år för att minska köttkonsumtionen?

vegetariska julbordet

Bild: Cashew Kitchen

Istället för sill: Vegetarisk gubbröra

Det här behöver du:
300 gram aubergine
3 deciliter vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12 procentig)
Tre kyrddpepparkorn
Ett lagerblad
4 kokta potatisar som svalnat
2 matskedar finhackad kapris
1 finhackad rödlök
2 matskedar finskuren gräslök
1 deciliter créme fraiche
Salt och peppar
Knäckebröd eller mörkt bröd
Färsk dill

Såhär gör du:
Skala auberginen och skär i små tärningar. Lägg sedan i en bunke.
Koka upp vatten, socker, ättika, kryddpeppar och lagerblad. Häll sedan över auberginen och låt stå i 8 timmar.
Tärna den kokta potatisen.
Häll auberginen i en sil och låt rinna av.
Blanda sedan aubergine och potatis med kapris, rödlök, gräslök, créme fraîche.
Salta och peppra lite innan du serverar röran på knäckebröd. Garnera med dill.

vegetariska julbordet

Bild: ICA_Bildgrupp

Istället för julskinka: Garnerad rotselleri

Det här behöver du:
2 scharlottenlökar
1 deciliter vitt matlagningsvin
Sex timjankvistar
1 deciliter olivolja
800 gram rotselleri
Lite salt och peppar

En halv kruka persilja
Nästan en deciliter ströbröd
2 matskedar senap

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 200 grader
Skala och finhacka löken innan du kokar den med timjankvistarna i vinet. När hälften av vinet återstår rör du ner olivoljan.
Sedan skalar du rotsellerin och skär skåror som ett rutmönster.
Baka den i mitten av ugnen i ungefär 45 minuter. Häll sedan över såsen och baka i ytterligare 45 minuter.
Pensla sedan senap på sellerin och strö över en mix av persilja och ströbröd.
Höj temperaturen till 225 garder och grillera i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter.

vegetariska julbordet

Bild: Happy Vegan

Istället för revbensspjäll: Oumph

Det här behöver du:
2 påsar oumph-filéer
3/4 deciliter äppelcidervinäger
En halv deciliter socker
3 matskedar honung
4 pressade vitlöksklyftor
Ungefär 4 centimeter riven ingefära (färsk)
2,5 matsked kinesisk soja
2 matskedar srirachasås
3 matskedar dijonsenap
En pressad apelsin (det är saften vi vill åt)

Såhär gör du:
Blanda socker, honung och äppelcidervinäger i en kastrull och koka upp. Häll sedan i resterande ingredienser och låt det svalna i kastrullen. Lägg därefter oumphen och marinaden i en plastpåse och låt stå kallt i ett dygn.
Efter ett dygn sätter du ugnen på 200 grader och lägger i oumphen och marinaden på en plåt.
Grilla i ungefär 45 minuter tills de fått ordentligt med färg. Pensla gärna på med marinad var tionde minut för mer smak. Se även till att vända bitarna efter halva tiden!

vegetariska julbordet

Bild: ICA_Bildgrupp

Istället för köttbullar: Ris- och kikärtsbullar

Det här behöver du:
3 deciliter rött råris
1 förpackning kokta kikärter (380 gram)
2 matskedar dijonsenap
Lite salt och kryddpeppar
2 kryddmått malen nejlika
2 kryddmått malen svartpeppar

Såhär gör du:
Koka riset och låt det sedan svalna.
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av.
Mixa sedan alla ingredienser till en smet och forma bullarna.
Låt dem ligga i kulen i ungefär en halvtimme för att stelna till.
Stek sedan i olja och servera.


Fler recept hittar du här.

 

 

Michaela Forni