Mat

3 grötrecept: bästa starten på dagen

29 Okt
SKRIVET AV Theres Enbuske

Vårt bästa grötrecept
Grunden till din frukostgröt är det absolut viktigaste för att få till smaken. Lyckas du med själva gröten behövs knapps någon topping, även om det är ett stort plus. Och visst funkar det att göra på havregryn och vatten, men ska man äta den till frukost varje dag tycker vi allt man kan unna sig en lite godare variant. Vi gör vår gröt på följande sätt:

Häll en deciliter havregryn och två deciliter mandelmjölk i en kastull.
Mosa en halv banan och blanda i gröten.
Häll i ordentligt med kanel och blanda runt.
Koka gröten på svag värme (se till att den inte blir bränd) tills den får önskad konsistens.
Häll upp i en djup tallrik och lägg på valfri topping.

grötrecept

Äppelkompott
En riktig höstfavorit är kombinationen äpple och kanel – för ni måste väl hålla med om att höstäpplen är de godaste? Lyxa till det med denna på helgen, eller gör den till mellis. Mättande, billigt, hälsosamt och gott! Du gör den så här:

Skiva ett äpple och kuber.
Häll på rikligt med kanel.
Stek i smör.
Häll mjölk runt gröten.

grötrecept

Tantens Gröt
Vår andra favorittopping kommer från det omtalade Stockholmscafét Pom & Flora. På deras meny hittar man den så kallade ”Tantens Gröt” som vi (och alla andra) fullkomligen älskar. Gör vårt grötrecept och toppa med följande:

En stor klick rysk yoghurt.
Valfri mängd hjortronsylt.
En skvätt kardemumma.
Skumma mjölk och häll runt gröten.

grötrecept

Banan & bär
En ny variant som vi hittade hos Kenza är kombinationen frusta bär och skivad banan. Detta är definitivt den enklaste och godaste frukosten du kan göra. Gör, precis som för tidigare varianter, vårt grötrecept och följ sedan dessa enkla steg:

Skriva en halv banan och sprid ut över gröten.
Häll på frysta hallon och blåbär i önskad mängd.
På med en skvätt kanel om så önskas.
Häll mjölk runt gröten.

 

Hoppas ni blivit inspirerade och  kanske hittar en ny favoritfrukost!


Fler recept hittar ni under kategorin mat här.

Michaela Forni