Tjugo år och sjukskriven

Startsidan Diskussion Karriär Tjugo år och sjukskriven

Detta ämne innehåller 4 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Anonym 1 vecka, 3 dagar sedan.

 • Författare
  Inlägg
 • #5820 Svar

  Anonym

  Vill dela med mig av min situation. Kanske för att lindra min egen ångest. Kanske för att någon annan ska känna sig mindre ensam. För jag är nog inte ensam, även om det verkligen känns så.

  Jag är tjugo år och sjukskriven. Utan att gå in på orsak, så har jag inte kunnat jobba efter studenten. Förmodligen kommer jag i framtiden kunna jobba , men när går inte att förutspå. Kan bara acceptera min situation, och samtidigt göra det bästa av situation. Jag försöker med det, men skulden och det dåliga samvetet finns kvar ändå.

  Smärtan och orsaken till sjukskrivningen är givetvis värst, men nära där på är skulden över att inte jobba. Skulden över att inte räcka till, misslyckas (även om jag inte kan hjälpa min situation, känns det så), inte bidra till samhället, osv..

  De äldre säger ”tänk i din ålder var jag fortfarande strålande och pigg. Du som är ung ska vara glad som är frisk”, då skäms jag, känner mig otillräcklig. De i min ålder säger ”tänk så hårt vi sliter, man får nöja sig med vilket jobb som helst”, då skäms jag i vetskapen om att jag inte jobbar alls, och om jag någon gång blir friskare kommer jag förmodligen inte klara vilket jobb som helst.

  Känner någon igen sig? Jag är ju inte den ända tjugoåringen som är sjukskriven, men så känns det.

  Kram

 • #5823 Svar

  emma

  jag var sjukskriven i princip från att jag var 19 om man kan kalla det så. Försökte två gånger pga skam att försöka jobba men det gjorde allt 100 gånger värre för jag insåg bara ännu tydligare vilka problem jag hade jämfört med ”alla andra” och var då tvungen att komma på en anledning för att sluta redan första veckan.
  all smärta kom såklart från jämförelse och jag kände mig usel. har precis börjat jobba igen, halvtid och det är jag nöjd med. är 21 nu. hela mitt liv funkar nu. trodde aldrig jag skulle komma hit. och det känns verkligen inte av att jag ”missat” något jämfört med jämnåriga. snarare har jag otroligt mycket insikt från mina svåra perioder som jag är väldigt tacksam för.
  bilden av hur samhället är uppbyggt och att man ”ska ” ha ett jobb är bara en ide. tänk om alla följde sina djupaste drömmar istället, vad roligt det skulle vara att ”jobba” då. gör det till en tid av självutveckling, det är ovärderligt i vår stressade blinda värld full av distraktioner….Andas och njut över att kunna landa i nuet och LEV livet, inte upplev det.

 • #5835 Svar

  Anonym

  Tack tack snälla för ditt svar. Det värmde och hjälpte!

 • #6856 Svar

  Alexandra

  Jag känner igen mig i dina känslor för jag va också sjukskriven efter studenten. När jag egentligen skulle fokusera på att må bättre och jobba med mig själv, la jag onödig energi på att bry mig om vad andra tyckte och kände mig otillräcklig. Tillslut accepterade jag situationen och fokuserade på att förbättra mitt mående vilket gjorde att jag började må bättre och kunde börja jobba.

  Mitt råd till dig är att uttrycka hur du känner (som du gjort nu), ta emot hjälp och prata med andra (terapeut, familj, vänner, hjälporganisationer som t.ex. tjejjouren). Sen är det också viktigt att du försöker att inte lyssna så mycket på vad andra säger. Personer i ens omgivning kan slänga ut sig dumma saker ut att de tänker på det eller har någon aning om hur din situation ser ut. Precis som Emma skriver kommer du komma ur det här mycket starkare och med massa nya insikter och ha en förståelse för andra, som inte alla har.

  Kanske lite luddigt svarat men jag vill inte att du ska känna dig ensam för det är du verkligen inte.

  Stor varm kram till dig!

 • #7037 Svar

  Anonym

  Tack Alexandra! Det var väldigt skönt att läsa. Jag är medveten om att det kan bli bättre, livet går upp och ner, men jag har samtidigt många gånger svårt att se helheten och känna att det löser sig. Känslor och förnuft hänger ju inte alltid ihop.. Men det du berättar ger mig nytt hopp, tack snälla.

Svar till: Tjugo år och sjukskriven
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Avbryt
Michaela Forni